Poradnik - jak wybrać kawę i jak ją zaparzyć

Która kawa jest najlepsza? Oczywiście ta, która najbardziej Ci smakuje!

Smak czy aromat są to jednak wrażenia subiektywne. Na co więc zwracać uwagę, jeżeli chcemy kupić naprawdę dobrą jakościowo kawę? Specjaliści biorą pod uwagę wiele aspektów. Poniżej przedstawiamy niektóre z nich. Najlepsza kawa to:

100% arabica, lub mieszanka arabiki i robusty, gdzie arabiki jest minimum 70%.
Kawa wyżynna – uprawiana na wysokości powyżej 900 m. Idealnie, jeżeli jest to wysokość ponad 1.400 m.
A im wyżej, tym lepiej.

 Kawa zacieniana, dziko rosnąca. Te ziarna mają więcej smaku i aromatu.

  Kawa certyfikowana. Np. uprawiana całkowicie ekologicznie (certyfikat Organic), kupowana po sprawiedliwej cenie od plantatorów (certyfikat Fairtrade).

Metoda palenia: tradycyjna bębnowa, zwana też mistrzowską.

Temperatura palenia: im niższa, tym lepiej. Ziarna najwyższej jakości wypalane są w temperaturze do 220 stopni Celsjusza. Proces palenia jest powolny (10-20 minut).

Technika zbiorów: zbierana ręcznie. Pracochłonna i kosztowna metoda, gwarantuje, że zerwane zostaną tylko dojrzałe owoce.

Postać kawy: W ziarnach. Idealnie, jeżeli zmielimy je tuż przed zaparzeniem, dzięki czemu napar nie straci aromatu.

Opakowanie: opakowanie szczelne z wentylkiem lub hermetyczna puszka najlepiej zachowają świeżość kawy.

 

 Najlepsze kawy, certyfikowane, pochodzące z ekologicznych upraw, są naturalnie droższe od uprawianych przemysłowo, jednak jest to cena, którą warto zapłacić za jakość, którą w zamian uzyskujemy.

Jeżeli chcesz spróbować naszych najlepszych jakościowo kaw, poniżej prezentujemy te, od których warto zacząć i które spełniają większość z omówionych powyżej cech:

  johan and

 

A jeżeli chcesz wiedzieć więcej na temat cech, które wyróżniają najlepsze kawy, odwiedzaj naszą Czytelnię – dodawać tam będziemy artykuły, które przybliżą Ci świat kawy.

 

Wiesz już, jak wybrać najlepszą jakościowo kawę. A wiesz, jak ją zaparzyć?

Przy każdej z kaw, które dostępne są w naszym sklepie, znajdziecie wskazówkę w jaki sposób ją zaparzyć, by wydobyć z niej to, co najlepsze.

Metod parzenia kawy jest bardzo wiele. Aby ułatwić Wam wybór i poruszanie się po naszym sklepie, podzieliliśmy je na dwa rodzaje:

Metody ciśnieniowe, czyli takie, w których napar powstaje na skutek przeciśnięcia gorącej wody przez zmieloną kawę pod wpływem wysokiego ciśnienia. Najpopularniejsze akcesoria wykorzystywane przy tej metodzie to:

Ekspres ciśnieniowy, z którego otrzymasz aromatyczne, włoskie espresso
Kawiarka, dzięki której wypijesz kawę zbliżoną do klasycznego espresso
 

Aeropress, w którym wykorzystując siłę mięśni, przeciskasz kawę przez sitko. Bez obaw, nie musisz być siłaczem!;)

 

Metody przelewowetakie, w których woda przepływa grawitacyjnie przez zmieloną kawę i gromadzi pozbawiona fusów w dzbanku, czy kubku. Do metod przelewowych zaliczamy:

Ekspres przelewowy – w którym odpowiednia ilość wody jest automatycznie podgrzana i przepuszczona przez filtr z kawą. Nie wypijesz z niego klasycznego espresso, ale kawę bez fusów tak.

Chemex, z którego otrzymasz krystalicznie czysty i delikatny napar, zawierający sporą dawkę kofeiny.

Dripper – mały, prosty gadżet, dzięki któremu zaparzysz kawę bezpośrednio w ulubionym kubku.

 

Poza powyższymi są jeszcze:

Metody zalewowekawę wsypujemy do naczynia i zalewamy wodą. Możemy oczywiście pić kawę z fusami, albo wykorzystać:

French Press, który pozwala w prosty sposób oddzielić napar od fusów.

 

Powyższy skrócony opis metod parzenia kawy rozwiniemy bardziej szczegółowo już wkrótce w naszej Czytelni. Tymczasem już teraz możesz kliknąć w ikonkę przedstawiającą konkretną metodę parzenia, by poznać naszą ofertę tych akcesoriów. Zapraszamy! :)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz