Poradnik - jak wybrać kawę i jak ją zaparzyć
Która kawa jest najlepsza? Oczywiście ta, która najbardziej Ci smakuje!
Smak czy aromat są to jednak wrażenia subiektywne. Na co więc zwracać uwagę, jeżeli chcemy kupić naprawdę dobrą jakościowo kawę? Specjaliści biorą pod uwagę wiele aspektów. Poniżej przedstawiamy niektóre z nich. Najlepsza kawa to:
Najlepsze kawy, certyfikowane, pochodzące z ekologicznych upraw, są naturalnie droższe od uprawianych przemysłowo, jednak jest to cena, którą warto zapłacić za jakość, którą w zamian uzyskujemy.
Jeżeli chcesz spróbować naszych najlepszych jakościowo kaw, poniżej prezentujemy te, od których warto zacząć i które spełniają większość z omówionych powyżej cech:
![]() |
![]() |
![]() |
A jeżeli chcesz wiedzieć więcej na temat cech, które wyróżniają najlepsze kawy, odwiedzaj naszą Czytelnię – dodawać tam będziemy artykuły, które przybliżą Ci świat kawy.
Wiesz już, jak wybrać najlepszą jakościowo kawę. A wiesz, jak ją zaparzyć?
Przy każdej z kaw, które dostępne są w naszym sklepie, znajdziecie wskazówkę w jaki sposób ją zaparzyć, by wydobyć z niej to, co najlepsze.
Metod parzenia kawy jest bardzo wiele. Aby ułatwić Wam wybór i poruszanie się po naszym sklepie, podzieliliśmy je na dwa rodzaje:
Metody ciśnieniowe, czyli takie, w których napar powstaje na skutek przeciśnięcia gorącej wody przez zmieloną kawę pod wpływem wysokiego ciśnienia. Najpopularniejsze akcesoria wykorzystywane przy tej metodzie to:
![]() |
Ekspres ciśnieniowy, z którego otrzymasz aromatyczne, włoskie espresso |
![]() |
Kawiarka, dzięki której wypijesz kawę zbliżoną do klasycznego espresso |
![]() |
Aeropress, w którym wykorzystując siłę mięśni, przeciskasz kawę przez sitko. Bez obaw, nie musisz być siłaczem!;) |
Metody przelewowe – takie, w których woda przepływa grawitacyjnie przez zmieloną kawę i gromadzi pozbawiona fusów w dzbanku, czy kubku. Do metod przelewowych zaliczamy:
![]() |
Ekspres przelewowy – w którym odpowiednia ilość wody jest automatycznie podgrzana i przepuszczona przez filtr z kawą. Nie wypijesz z niego klasycznego espresso, ale kawę bez fusów tak. |
![]() |
Chemex, z którego otrzymasz krystalicznie czysty i delikatny napar, zawierający sporą dawkę kofeiny. |
![]() |
Dripper – mały, prosty gadżet, dzięki któremu zaparzysz kawę bezpośrednio w ulubionym kubku. |
Poza powyższymi są jeszcze:
Metody zalewowe – kawę wsypujemy do naczynia i zalewamy wodą. Możemy oczywiście pić kawę z fusami, albo wykorzystać:
![]() |
French Press, który pozwala w prosty sposób oddzielić napar od fusów. |
Powyższy skrócony opis metod parzenia kawy rozwiniemy bardziej szczegółowo już wkrótce w naszej Czytelni. Tymczasem już teraz możesz kliknąć w ikonkę przedstawiającą konkretną metodę parzenia, by poznać naszą ofertę tych akcesoriów. Zapraszamy! :)