Kawa ziarnista Pizca del Mundo - Oconal 1 kg

  • szt.
  • 149,90 zł
  • Niedostępny

Aromatyczna filiżanka kawy o posmaku gorzkiej czekolady, karmelu i orzechów ziemnych.

Kawa ziarnista Oconal

Typ: W ziarnach
Czego potrzebujesz?: łagodniejszego pobudzenia
Jaki smak lubisz?: lubię eksperymenty i nieoczywiste smaki
Stopień palenia: Średni
Polecamy do: Metod ciśnieniowych (ekspres ciśnieniowy, kawiarka)
Opakowanie: 250 g
Pochodzenie: Peru
Palarnia: Polska
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: Fairtrade, Organic
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, palenie tradycyjne bębnowe

Oconal to kawa ziarnista polskiej marki Pizca del Mundo.

W jej smaku znajdziemy gorzką czekoladę, orzechy ziemne i cynamon, przełamane słodkim karmelem i miodem.

Oconal pochodzi ze spółdzielni Fair Trade Cunavir (FLO ID: 3104) z siedzibą w Villa Rica w Peru. Spółdzielnia powstałą w 1994 roku i dziś skupia ok. 220 członków, których część stanowią Indianie Yanesha. Ich uprawy znajdują się w ustanowionym przez UNESCO Rezerwacie Biosfery Oxapampa-Ashaninka Yanesha. Cunavir jest doskonałym przykładem tego, jak powinny wyglądać uprawy ekologiczne oraz jak powinien funkcjonować Fair Trade. Kawowce uprawiane są w cienu drzew na wysokości 1000-1600 m. n.p.m. na niewielkich, ekologicznych, przydomowych poletkach.

Spółdzielnia Cunvair produkuje wysokogórską arabikę dla segmentu specialty. Jej kawa jest w Polsce dostępna pod polską marką produktów Fair Trade: Pizca del Mundo. Na cześć miejscowości, z których pochodzą jej producenci, sprzedawana jest pod nazwami Oconal oraz Villa Rica.

Kawa Oconal uzyskała Europejski Certfikat Ekologiczny (Organic) - Zielony Liść. Dodatkowo otrzymany Certyfikat Fairtrade daje pewność, że ziarna zostały kupione od plantatora po sprawiedliwej cenie, która umożliwi mu dalszą pracę i godziwe warunki bytowe.

Ziarna palone są w tradycyjny sposób, w specjalnym bębnie w temperaturze 227°C. Każdorazowo wypalana jest ich niewielka ilość - do 14 kg. Średnie palenie uwypukla naturalną słodycz ziarna i sprawia, że kawa jest bardzo uniwersalna - zadowoli zarówno zwolenników jasnych kaw o aromatach owocowych i kwiatowych, jak i tych, którzy cenią smaki ciemniejsze, charakterystyczne dla mocniej wypalonych kaw.

Pochodzenie: Peru, region Chanchamayo

Charakterystyka upraw: uprawy zacienione, ekologiczne

Wysokość n.p.m.: 1.000-1.600m

Gatunek: arabika 100%

Proces: fully washed

Kawę Oconal dostaniesz u nas także w mniejszym opakowaniu. A jeżeli szukasz kawy mielonej - odpowiednikiem Oconal w postaci mielonej jest Villa Rica. Dostępna oczywiście w cafeport.pl.

Ta kawa najlepiej smakuje jako espresso lub zaparzona w kawiarce

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

 

Otrzymane certyfikaty:

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz