Kawa ziarnista Johan & Nyström - Burundi Gaharo Hill Double Fermentation 250 g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Johan & Nyström
  • Dostępność: Zapytaj o dostępność Zapytaj o dostępność
  • szt.
  • Cena netto: 44,71 zł 54,99 zł
  • Niedostępny

Lekka i owocowa kawa z nutami malin i grapefruita.

Data palenia: 

Najlepiej smakuje do: 

Typ: W ziarnach
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe
Stopień palenia: Jasny
Opakowanie: 250 g
Pochodzenie: Burundi
Palarnia: Szwecja
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: speciality coffee
Polecamy do: Metod przelewowych (ekspres przelewowy, chemex, drip)

Burundi Gaharo Hill Double Fermentation to kawa ziarnista ze szwedzkiej palarni Johan & Nyström. Jasno palone ziarna urzekają niezwykłą lekkością. Wyczujemy w nich nuty malin i przyjemną kwasowość grejpfruta... Kawa polecana przede wszystkim do metod alternatywnych. Świetnie sprawdzi się w dripie, czy chemexie. Idealna na lato! :)

Ziarno z tego konkretnego zbioru podzielono na 3 części i zastosowano różne metody obróbki. W tej paczce odnajdziesz kawę przygotowaną przy użyciu podwójnej fermentacji. Pierw, po oddzieleniu od miąższu, ziarno fermentuje na sucho przez 16 godzin. Następnie ziarno trafia do zbiorników z wodą na kolejne 16 godzin, tym razem fermentacji mokrej. Dopiero po przejściu tych etapów ziarno jest suszone.

Podobnie, jak inne kawy z tej palarni - ziarna arabiki palone są powoli w stosunkowo niskiej temperaturze w tradycyjnych palarkach bębnowych. Taki proces palenia pozwala na pozbycie się agresywnych, kwasowych nut, które ustępują miejsca właściwym aromatom. Długie i delikatne palenie czyni też kawę łagodniejszą dla żołądka.

Słów kilka o tej kawie:

Zapewne nie odkrylibyśmy tej kawy, gdyby nie Ben i Kristy Carlson, którzy w roku 2011 przenieśli się ze Stanów Zjednoczonych do afrykańskiego Burundi. Uwierzyli oni w potencjał tamtejszych gospodarstw i razem z farmerami postanowili go wydobyć. W roku 2014 wspólnie z plantatorami, rodzina Carlson otworzyła stację myjącą Heza w regionie Kayanza.

Kraj: Burundi
Region: Gaharo Hill
Producent: Long Miles Coffee Project
Odmiana: Bourbon
Metoda obróbki: Podwójna: naturalna i myta

Ta kawa najlepiej smakuje zaparzona metodami alternatywnymi (np. chemex, drip, aeropress)

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz