Kawa ziarnista Gardelli Specialty Coffees - Sumatra Gayo Megah 250 g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Gardelli Specialty Coffees
  • Dostępność: Zapytaj o dostępność Zapytaj o dostępność
  • szt.
  • Cena netto: 42,28 zł 52,00 zł

Kawa segmentu speciality z włoskiej palarni. Charakteryzuje ją wyraźna słodycz oraz wyczuwalne nuty przypraw.

Data palenia: 24.06.2017

Typ: W ziarnach
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, palenie tradycyjne bębnowe
Stopień palenia: Jasny
Opakowanie: 250 g
Pochodzenie: Indonezja
Palarnia: Włochy
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: speciality coffee
Polecamy do: Metod ciśnieniowych i przelewowych

Kawa ziarnista Sumatra Gayo Megah to jasno palone ziarna z włoskiej palarni Gardelli Specialty Coffees. Znajdziemy w nich mieszankę smaków i aromatów: rumianek, mandarynkę, gałkę muszkatołową, czereśnie i rabarbar.

Kawa polecana zarówno do espresso, jak i alternatywnych metod parzenia.

Sumatra Gayo Megah uzyskała 88,75 pkt w 100 punktowej skali oceny jakości kawy ustanowionej przez SCAA (Speciality Coffee Association of America, czyli Amerykańskie Stowarzyszenie Kawy Wysokiej Jakości).

Kawa została wyprodukowana przez kooperatywę Gayo Megah, która skupuje ziarno od 71 właścicieli organicznych upraw. Plantacje znajdują się w północnej części wyspy, w okolicach jeziora Tawar.

Kawa jest przetwarzana tradycyjną indonezyjską metodą, znaną jako giling basah lub wet hulling, która choć zbliżona jest do obróbki na mokro, nadaje ziarnom zupełnie inny, niepowtarzalny bukiet aromatów i smaków. Owoce zazwyczaj są zbierane rano i obrabiane tego samego dnia po południu. Owoce są płukane i częściowo pozbawiane miąższu za pomocą ręcznego urządzenia. Następnie ziarno jest suszone do pewnego stopnia i oddzielane maszynowo od pozostałości miąższu. Ostatnim etapem jest suszenie ziarna bezpośrednio na ziemi, na patio lub materiale rozłożonym na ziemi.

Kraj: Indonezja (Sumatra)

Region: Aceh

Wysokość: 1600-1800 m n.p.m.

Proces: Wet-hulled

Odmiana: Bourbon, P88

Zbiór: Maj 2016

Ta kawa smakuje wyśmienicie jako espresso, zaparzona w kawiarce lub metodami alternatywnymi (np. chemex, drip, aeropress)

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz