Kawa ziarnista Fjord Coffee - Mountain Espresso Blend 250 g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Fjord Coffee
  • Dostępność: Zapytaj o dostępność Zapytaj o dostępność
  • szt.
  • Cena netto: 36,50 zł 44,90 zł
  • Niedostępny

Mieszanka arabik z Brazylii i Etiopii tworzy wyśmienite espresso.

Data palenia:

Typ: W ziarnach
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe
Stopień palenia: Średni
Opakowanie: 250 g
Pochodzenie: Brazylia, Etiopia
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Polecamy do: Metod ciśnieniowych (ekspres ciśnieniowy, kawiarka)

Kawa ziarnista Field Espresso Blend z niemieckiej palarni Fjord Coffee polecana jest szczególnie pod espresso. Charakteryzuje się umiarkowaną kwasowością i czekoladowym posmakiem z owocowymi nutami. Smakuje znakomicie zarówno jako 'mała czarna', jak i z dodatkiem mleka.

Obecnie w skład mieszanki wchodzą:

75% Arabica z Sitio do Cruz z Brazylii

Ziarna pochodzą z gospodarstwa Rogério Rodrigues Pereira, który zajmował się hodowlą bydła. W roku 2011 zdecydował on, że 30% swojej ziemi przeznaczy pod uprawę kawy wysokiej jakości, czyli specialty coffee. Już po czterech latach jego zbiory zostały docenione podczas mistrzostw Cup of Excellence w Brazylii.

Pochodzenie: Brazylia, Carmo De Minas

Gospodarstwo: Sitio do Cruz, Rogério Rodrigues Pereira

Wysokość: 1300 m n.p.m.

Proces: Natural

Odmiana: arabika Yellow Bourbon

Smak: czekolada, migdał, suszona papaja.

 

25% Arabica Sidamo z Etiopii

Ziarna pochodzą z regionu Sidamo w południowej Etiopii. Plantatorzy uprawiają kawowce na wysokości prawie 2.000 metrów w zacienionych lasach. W tym chłodnym wysokogórskim klimacie ziarna kawy dojrzewają wolniej, dzięki czemu mają więcej czasu, żeby nabrać odświeżającego owocowego aromatu - zupełnie jak dobre wino, im dłużej leżakuje, tym lepszy osiąga smak.

To właśnie Sidamo jest jednym z najbardziej produktywnych kawowych regionów Etiopii. To tutaj rosną znane i tak pożądane przez koneserów odmiany arabik, jak Guji i Yirgacheffe.

Pochodzenie: Etiopia, Sidamo

Gospodarstwo: liczne mniejsze farmy

Wysokość: 1600 - 1900 m n.p.m.

Proces: Washed

Odmiana: etiopska heirloom Arabica

Smak: czarny bez, trawa cytrynowa, miód

Ta kawa smakuje wyśmienicie jako espresso lub zaparzona w kawiarce

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz