Kawa ziarnista do espresso Coffee Circle - zestaw 3 kaw (Yirga Santos, Grano Gayo, Cerrado) 300 g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Coffee Circle
  • Dostępność: Jest: wysyłka 24 h Jest: wysyłka 24 h
  • szt.
  • Cena katalogowa: 89,90 zł
  • Rabat: -13,48 zł (15 %)
  • 76,42 zł

Nie możesz się zdecydować? Wybierz zestaw trzech kaw do espresso!

Data palenia: 2020.12.14

Najlepiej smakuje do: 2021.12.14

Typ: W ziarnach
Czego potrzebujesz?: łagodniejszego pobudzenia
Jaki smak lubisz?: lubię eksperymenty i nieoczywiste smaki
Stopień palenia: Średni
Polecamy do: Metod przelewowych (ekspres przelewowy, chemex, drip)
Opakowanie: 350 g
Pochodzenie: Etiopia
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: speciality coffee
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, kawa dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe

Nie wiesz, którą kawę wybrać? Wybierz trzy! :)

Zestaw testowy kaw do espresso to sposób, aby wypróbować aż trzy kawy z niemieckiej palarni Coffee Circle.

Zestaw w eleganckim kartoniku sprawdzi się doskonale jako prezent dla każdego kawosza.

 

W zestawie do espresso znajdziesz 3 kawy:

  • Yirga Santos
  • Grano Gayo
  • Cerrado

Kiedy już zdecydujesz, która z nich smakuje najlepiej, każdą kupisz w większym opakowaniu - 350 g lub 1 kg.

 

Słów kilka o każdej kawie:

 

Kawa ziarnista Yirga Santos jest idealna dla miłośników kawy o mocnym, zdecydowanym smaku.

Zaparzone espresso ma intensywny smak i przyjemny czekoladowo - orzechowy aromat. Na jego powierzchni pojawia się apetyczna i gęsta crema. Znakomicie sprawdzi się zaparzona w ekspresie ciśnieniowym oraz w kawiarce.

Mieszanka składa się z 75% ziaren Bio Arabica i 25% Bio Robusta.

Więcej o kawie Yirga Santos znajdziesz tutaj.

 

Grano Gayo jest bardzo mocne i intensywne w smaku, niezależnie od sposobu parzenia, a jego charakterystyczną cechą jest niewielka kwasowość, czekoladowe i orzechowe nuty smakowe oraz ziemiste i lekko zadymione aromaty.

Najlepiej smakuje parzone w ekspresach kolbowych­­­, półautomatach i w kawiarkach.

Parząc espresso w ekspresie kolbowym najlepiej na jedną filiżankę przeznaczyć 16 g kawy i ok. 35 ml wody. Stopień zmielenia ziaren powinien umożliwiać ekstrakcję porcji kawy w czasie 30 sekund. Espresso Grano Gayo smakuje wyśmienicie nawet serwowane bez mleka i cukru, jednak ich dodatek łagodzi mocny aromat palenia, co z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mniej wyrazistych smaków.

Więcej o kawie Grano Gayo znajdziesz tutaj.

 

Cerrado to arabika z Brazylii. Z powodzeniem sprawdzi się zarówno w espresso, jak i kawie z przelewu.

W smaku znajdziesz orzechy laskowe, czekoladę i słodkie owoce.

 

Metoda palenia:

W procesie palenia kawy ogromną rolę odgrywa odpowiednio długi czas palenia oraz doświadczenie mistrza - profesjonalisty w paleniu kawy. Mistrz palenia kawy dostosowuje każdy proces palenia do rodzaju kawy i zależnie od niego odpowiednio dopasowuje temperaturę palenia, co ma ogromny wpływ na finalny smak. Kawa Coffee Circle jest palona w tradycyjny sposób - w bębnie - w temperaturze 210°C przez około 15 minut. Proces palenia przeprowadzany jest w taki sposób, aby uwolnić ziarna od agresywnych i ciężkich aromatów, które ustępują miejsca właściwym i pożądanym przez nas owocowym nutom smakowym. Dzięki długiemu i łagodnemu paleniu kawa jest lekkostrawna i łagodna dla żołądka.

Nasza rada:

Jeżeli chcesz chronić aromat świeżo palonej kawy, zadbaj o to, aby była przechowywana w chłodnym, ciemnym i neutralnym zapachowo miejscu.

 

Kawa Coffee Circle – bezpośrednio od producenta i na godziwych warunkach:

Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami. Ceny, które palarnia płaci za ziarna kształtują się na poziomie powyżej średniej światowej, a ich wysokość warunkuje jedynie jakość ziaren, które każdorazowo są kupowane. Kawy Coffee Circle nie są certyfikowane znakiem Fair Trade, za to od każdego sprzedanego kilograma kawy palarnia przekazuje jedno euro na projekty na rzecz rozwoju lokalnej społeczności w dziedzinie kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Przed wyborem konkretnego projektu załoga Coffee Circle konsultuje się bezpośrednio z plantatorami kawy i ich rodzinami, tak aby wspierać ich jak najefektywniej. W ten sposób otrzymujemy najlepszej jakości kawę, jednocześnie działając na rzecz innych.

Przeczytaj więcej o palarni Coffee Circle w artykule na naszym blogu.

Ta kawa najlepiej smakuje zaparzona metodami alternatywnymi (np. chemex, drip, aeropress)

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

Zapisz