Kawa ziarnista Coffee Circle - Yirgacheffe 350 g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Coffee Circle
  • Dostępność: Zapytaj o dostępność Zapytaj o dostępność
  • szt.
  • Cena netto: 45,00 zł 55,35 zł
  • Niedostępny

Kompleksowy smak ze słodkim zakończeniem.

Data palenia: 21.06.2018

Najlepiej smakuje do: 21.06.2019

Typ: W ziarnach
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, kawa dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe
Stopień palenia: Jasny
Opakowanie: 350 g
Pochodzenie: Etiopia
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: speciality coffee, Organic
Polecamy do: Metod przelewowych (ekspres przelewowy, chemex, drip)

Kawa ziarnista Yirgacheffe jest palona w niemieckiej palarni Coffee Circle.

Charakteryzuje się delikatnym i harmonijnym smakiem z wyraźną nutą wanilii i jeżyny.

Zależnie od sposobu parzenia w smaku kawy uwydatniają się słodkie owocowe nuty moreli albo kwiatowy i ostry aromat kardamonu.

Nasza rada: spróbuj świeżo mielonej kawy Yirgacheffe z dzbanka Chemex - gwarantujemy niepowtarzalne wrażenia smakowe, które na długo pozostają w pamięci!

Słów kilka o tej kawie:

Yirgacheffe, podobnie jak dobre wino, jest produkowana z roślin uprawianych w jednym regionie. Region Yirgacheffe leży w Etiopii południowej i należy do najpopularniejszych i najlepszych rejonów upraw kawy na świecie. Plantatorzy uprawiają rośliny Arabica w zacienionych lasach na etiopskich wyżynach, tj. na wysokości od 2.000 do 2.200 metrów n.p.m. W tym chłodnym klimacie wyżynnym ziarna kawy dojrzewają wolniej, a tym samym ich owocowe aromatyczne nuty mają czas, aby rozwinąć się w pełnej krasie. Dziko rosnące kawowce mają wykształconą naturalną odporność na działanie szkodników oraz na erozję, dzięki czemu przy uprawach nie trzeba stosować pestycydów, ani innych sztucznych substancji, a kawa Yirgacheffe mogła otrzymać certyfikat bio (DE-ÖKO-001).

Ziarna kawy są zbierane ręcznie i poddawane starannej obróbce. Najpierw ziarna oddziela się od miąższu i dokładnie myje w tzw. „washing station”, a następnie suszy się je na słońcu. Suche ziarna ponownie przebiera się ręcznie po to, by odrzucić te niepełnowartościowe, a do klientów trafiły wyłącznie ziarna najlepszej jakości.

Metoda palenia:

W procesie palenia kawy ogromną rolę odgrywa odpowiednio długi czas palenia oraz doświadczenie mistrza - profesjonalisty w paleniu kawy. Mistrz palenia kawy dostosowuje każdy proces palenia do rodzaju kawy i zależnie od niego odpowiednio dopasowuje temperaturę palenia, co ma ogromny wpływ na finalny smak. Yirgacheffe jest palona w tradycyjny sposób - w bębnie - w temperaturze 205°C przez około 15 minut. Proces palenia przeprowadzany jest w taki sposób, aby uwolnić ziarna od agresywnych i ciężkich aromatów, które ustępują miejsca właściwym i pożądanym przez nas owocowym nutom smakowym. Dzięki długiemu i łagodnemu paleniu Yirgacheffe jest lekkostrawna i łagodna dla żołądka.

Kawa Coffee Circle – bezpośrednio od producenta i na godziwych warunkach:

Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami. Ceny, które palarnia płaci za ziarna kształtują się na poziomie powyżej średniej światowej, a ich wysokość warunkuje jedynie jakość ziaren, które każdorazowo są kupowane. Kawy Coffee Circle nie są certyfikowane znakiem Fair Trade, za to od każdego sprzedanego kilograma kawy palarnia przekazuje jedno euro na projekty na rzecz rozwoju lokalnej społeczności w dziedzinie kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Przed wyborem konkretnego projektu załoga Coffee Circle konsultuje się bezpośrednio z plantatorami kawy i ich rodzinami, tak aby wspierać ich jak najefektywniej. W ten sposób otrzymujemy najlepszej jakości kawę, jednocześnie działając na rzecz innych.

Przeczytaj więcej o palarni Coffee Circle w artykule na naszym blogu.

Pochodzenie: Homa, region Yirgacheffe, Etiopia

Odmiana: etiopska heirloom Arabica

Wysokość n.p.m.: 1.950 m

Liczba plantatorów kawy: 533

Proces: washed

Zbiory: listopad-styczeń.

Kawę Yirgacheffe dostaniesz u nas także w większym opakowaniu, mieloną, albo w kapsułkach. Kup kawę, która najlepiej odpowiada Twoim potrzebom!

Ta kawa najlepiej smakuje zaparzona metodami alternatywnymi (np. chemex, drip, aeropress)

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

Otrzymane certyfikaty:

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz