Kawa ziarnista Coffee Circle - Toleyo 350 g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Coffee Circle
  • Dostępność: Zapytaj o dostępność Zapytaj o dostępność
  • szt.
  • Cena netto: 45,00 zł 55,35 zł
  • Niedostępny

Pełny smak z charakterystycznym aromatem orzechów i kakao.

Data palenia: 28.06.2018

Najlepiej smakuje do: 28.06.2019

Typ: W ziarnach
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, kawa dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe
Stopień palenia: Średni
Opakowanie: 350 g
Pochodzenie: Kolumbia, Sumatra
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: speciality coffee, Organic
Polecamy do: Metod przelewowych (ekspres przelewowy, chemex, drip)

Kawa ziarnista Toleyo z niemieckiej palarni Coffee Circle kusi cudownym aromatem orzechów i kakao.

Ta kawa polecana jest przede wszystkim do przelewowych metod parzenia, a więc doskonale sprawdzi się w ekspresie przelewowym, a także zaparzona we French Pressie. Znakomicie smakuje także z dodatkiem mleka.

 

Słów kilka o tej kawie:

Toleyo to kawa, która łączy najlepsze cechy arabiki z Kolumbii i Sumatry.

Kolumbijskie ziarna pochodzą ze spółdzielni Asprasar w regionie Tolima. Spółdzielnia ta składa się obecnie z 97 członków, którzy uprawiają kawę w sposób biologiczny. Kawa smakuje bardzo orzechowo, słodko i czysto.

Pochodzenie: Tolima, Kolumbia  
Wysokość n.p.m.: 1.700 m
Proces: washed
Odmiana: Caturra, Tabi, Colombia (Arabica)

 

Ziarna indonezyjskie pochodzą z wyspy Sumatra, z regionu Gayo w Aceh, gdzie około 600 drobnych rolników połączyło się w spółdzielnię i wspólnie produkują tę wspaniałą kawę. Kawa ze spółdzielni Atu Lintang została wybrana do mieszanki Toleyo przede wszystkim ze względu na jej pikantny, ziemisty i lekko dymny smak.

Pochodzenie: Gayo, Aceh, Sumatra
Wysokość n.p.m.: 1.350 m
Przetwarzanie: wet hulled
Odmiana: Tim-Tim, Bourbon (Arabica)

 

Metoda palenia:

W procesie palenia kawy ogromną rolę odgrywa odpowiednio długi czas palenia oraz doświadczenie mistrza - profesjonalisty w paleniu kawy. Mistrz palenia kawy dostosowuje każdy proces palenia do rodzaju kawy i zależnie od niego odpowiednio dopasowuje temperaturę palenia, co ma ogromny wpływ na finalny smak. Sierra Nevada jest palona w tradycyjny sposób - w bębnie - w temperaturze 210°C przez około 15 minut. Proces palenia przeprowadzany jest w taki sposób, aby uwolnić ziarna od agresywnych i ciężkich aromatów, które ustępują miejsca właściwym i pożądanym przez nas owocowym nutom smakowym. Dzięki długiemu i łagodnemu paleniu kawa jest lekkostrawna i łagodna dla żołądka.

Nasza rada:

Jeżeli chcesz chronić aromat świeżo palonej kawy, zadbaj o to, aby była przechowywana w chłodnym, ciemnym i neutralnym zapachowo miejscu.

 

Kawa Coffee Circle – bezpośrednio od producenta i na godziwych warunkach:

Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami. Ceny, które palarnia płaci za ziarna kształtują się na poziomie powyżej średniej światowej, a ich wysokość warunkuje jedynie jakość ziaren, które każdorazowo są kupowane. Kawy Coffee Circle nie są certyfikowane znakiem Fair Trade, za to od każdego sprzedanego kilograma kawy palarnia przekazuje jedno euro na projekty na rzecz rozwoju lokalnej społeczności w dziedzinie kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Przed wyborem konkretnego projektu załoga Coffee Circle konsultuje się bezpośrednio z plantatorami kawy i ich rodzinami, tak aby wspierać ich jak najefektywniej. W ten sposób otrzymujemy najlepszej jakości kawę, jednocześnie działając na rzecz innych.

Przeczytaj więcej o palarni Coffee Circle w artykule na naszym blogu.

Ta kawa najlepiej smakuje zaparzona metodami alternatywnymi (np. chemex, drip, aeropress)

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

Otrzymane certyfikaty:

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz