Kawa ziarnista Coffee Circle - Kivu 350 g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Coffee Circle
  • Dostępność: Zapytaj o dostępność Zapytaj o dostępność
  • szt.
  • Cena netto: 45,00 zł 55,35 zł
  • Niedostępny

Pełny smak z charakterystycznym aromatem orzechów i kakao.

Data palenia: 10.12.2018

Najlepiej smakuje do: 10.12.2019

Typ: W ziarnach
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, kawa dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe
Stopień palenia: Średni
Opakowanie: 350 g
Pochodzenie: Kongo
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: speciality coffee
Polecamy do: Metod przelewowych (ekspres przelewowy, chemex, drip)

Kawa ziarnista Kivu z niemieckiej palarni Coffee Circle to pełne body i pikantny posmak.

Ta kawa polecana jest przede wszystkim do przelewowych metod parzenia, a więc doskonale sprawdzi się w ekspresie przelewowym, a także zaparzona we French Pressie czy dripie. Znakomicie smakuje także z dodatkiem mleka.

 

Słów kilka o tej kawie:

Kivu to pierwsza kawa z oferty Coffee Cirlce pochodząca z Kongo. Spółdzielnia Kawa Kabuya, gdzie rosną kawowce otrzymała w ostatnich latach kilka nagród za doskonałą jakość swoich kaw. Spółdzielnia zrzesza obecnie 2500 rolników.

Pochodzenie: Spółdzielnia Kawa Kabuya, North Kivu, D.R.
Wysokość n.p.m.: 1.730 m
Proces: washed
Odmiana: Bourbon

 

Mówiąc o Kongo rzadko myślimy o kawie, raczej o wojnach domowych i politycznej niestabilności, które od dziesięcioleci nękają ten kraj. Jednak to właśnie w samym centrum tych niepokojących wydarzeń rośnie naprawdę dobra jakościowo i smaczna kawa.

Kawa jest jednym z niewielu istotnych źródeł dochodów w niektórych regionach Kongo. Do tej pory uprawiana kawa była przemycana głównie do sąsiednich krajów i sprzedawana po absurdalnie niskich cenach. Nierzadko rolnicy tracili życie w niebezpiecznych przedsięwzięciach. Ale od kilku lat coś się zmienia. Rolnicy tworzą spółdzielnie i są wspierani przez organizacje pozarządowe w budowaniu swoich struktur i eksportowaniu kawy. Już teraz spółdzielnie osiągają nawet 7-krotnie wyższe ceny zakupu niż dawniej.

Spółdzielnia rolników Kivu położona jest w zapierającej dech w piersiach scenerii Parku Narodowego Virunga - ostatniego miejsca, gdzie żyją dzikie goryle górskie. Panują tu optymalne warunki do uprawy kawy dzięki wysokości i klimatowi. W przeciwieństwie do Etiopii, kawy spółdzielcze nie są przetwarzane w punkcie zbiórki, ale w ponad 10 mikro punktach rozmieszczonych w regionie spółdzielczym. Zaangażowanie i motywacja rolników są naprawdę imponujące - podczas zbiorów kawy organizowane są spotkania, w czasie których porównuje się produktywność każdego rolnika, sporządza zalecenia biznesowe i w przejrzysty sposób organizuje dochody. Za świetną pracę otrzymali oni w ostatnich latach już kilka nagród.

 

 

Metoda palenia:

W procesie palenia kawy ogromną rolę odgrywa odpowiednio długi czas palenia oraz doświadczenie mistrza - profesjonalisty w paleniu kawy. Mistrz palenia kawy dostosowuje każdy proces palenia do rodzaju kawy i zależnie od niego odpowiednio dopasowuje temperaturę palenia, co ma ogromny wpływ na finalny smak. Sierra Nevada jest palona w tradycyjny sposób - w bębnie - w temperaturze 210°C przez około 15 minut. Proces palenia przeprowadzany jest w taki sposób, aby uwolnić ziarna od agresywnych i ciężkich aromatów, które ustępują miejsca właściwym i pożądanym przez nas owocowym nutom smakowym. Dzięki długiemu i łagodnemu paleniu kawa jest lekkostrawna i łagodna dla żołądka.

Nasza rada:

Jeżeli chcesz chronić aromat świeżo palonej kawy, zadbaj o to, aby była przechowywana w chłodnym, ciemnym i neutralnym zapachowo miejscu.

 

Kawa Coffee Circle – bezpośrednio od producenta i na godziwych warunkach:

Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami. Ceny, które palarnia płaci za ziarna kształtują się na poziomie powyżej średniej światowej, a ich wysokość warunkuje jedynie jakość ziaren, które każdorazowo są kupowane. Kawy Coffee Circle nie są certyfikowane znakiem Fair Trade, za to od każdego sprzedanego kilograma kawy palarnia przekazuje jedno euro na projekty na rzecz rozwoju lokalnej społeczności w dziedzinie kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Przed wyborem konkretnego projektu załoga Coffee Circle konsultuje się bezpośrednio z plantatorami kawy i ich rodzinami, tak aby wspierać ich jak najefektywniej. W ten sposób otrzymujemy najlepszej jakości kawę, jednocześnie działając na rzecz innych.

Przeczytaj więcej o palarni Coffee Circle w artykule na naszym blogu.

Ta kawa najlepiej smakuje zaparzona metodami alternatywnymi (np. chemex, drip, aeropress)

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

Otrzymane certyfikaty:

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz