Kawa ziarnista Coffee Circle - Espresso Grano Gayo 350 g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Coffee Circle
  • Dostępność: Zapytaj o dostępność Zapytaj o dostępność
  • szt.
  • Cena netto: 48,37 zł 59,50 zł
  • Niedostępny

Najciemniej palona arabika pod espresso z niemieckiej palarni Coffee Circle.

Data palenia:

Najlepiej smakuje do:

 

Typ: W ziarnach
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, kawa dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe
Stopień palenia: Ciemny
Opakowanie: 350 g
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: speciality coffee, Organic
Polecamy do: Metod przelewowych (ekspres przelewowy, chemex, drip)

Kawa ziarnista Espresso Grano Gayo z niemieckiej palarni Coffee Circle to wariacja na temat tradycyjnego włoskiego espresso. Jej smak jest jak lekki powiew wiatru znad Adriatyku, chociaż paradoksalnie jest to mieszanka smaków czterech państw, z których żadne nie leży w Europie. Kolumbia, Honduras, Meksyk i Indonezja - to w tych krajach zbierane są ziarna kawowców, z których powstaje później cudownie wyważone espresso Grano Gayo - idealne dla miłośników bardzo mocnej kawy z dodatkiem mleka i cukru.

Grano Gayo jest bardzo mocne i intensywne w smaku, niezależnie od sposobu parzenia, a jego charakterystyczną cechą jest niewielka kwasowość, czekoladowe i orzechowe nuty smakowe typowe dla kawy z Sierra Nevada w Kolumbii oraz ziemiste i lekko zadymione aromaty charakterystyczne dla Indonezji dopełnione aromatem kawowca z biologicznych upraw w Meksyku i Hondurasie.

Najlepiej smakuje parzone w ekspresach kolbowych­­­, półautomatach i w kawiarkach.

Nasza rada:

Mocne espresso Grano Gayo smakuje najlepiej parzone w ekspresach kolbowych, półautomatach i kawiarkach. Parząc espresso w ekspresie kolbowym najlepiej na jedną filiżankę przeznaczyć 16 g kawy i ok. 35 ml wody. Stopień zmielenia ziaren powinien umożliwiać ekstrakcję porcji kawy w czasie 30 sekund. Espresso Grano Gayo smakuje wyśmienicie nawet serwowane bez mleka i cukru, jednak ich dodatek łagodzi mocny aromat palenia, co z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mniej wyrazistych smaków.

Słów kilka o tej kawie:

Palona na sposób włoski:

Grano Gayo to najciemniejsze espresso w ofercie Coffee Circle, które na życzenie klientów palone jest w typowo włoski sposób - tradycyjną metodą bębnową, dłużej i na znacznie ciemniejszy kolor niż pozostałe rodzaje kaw z naszej oferty. Ziarna do mieszanki Grana Gayo wyjmowane są z bębna tuż przed tym, jak na ich powierzchni pojawią się oleiste krople. Ciemne palenie uwalnia intensywny aromat, niweluje kwasowe nuty smakowe i sprawia, że crema na powierzchni espresso jest wyjątkowo puszysta.

Kolumbia: Sierra Nevada

Główny składnik espresso Grano Gayo pochodzi z Kolumbii, a dokładnie z partnerskiej kooperatywy Coocafé, w której zrzeszonych jest 67 farmerów. Tamtejszy specyficzny mikroklimat oraz żyzne gleby Sierra Nevada nadają ziarnom orzechowo-karmelowy smak. Uprawy z kooperatywy Coocafé są certyfikowane przez Unię Europejską.

Indonezja: Takengon

Kolejnym składnikiem, bez którego mieszanka nie byłaby tak doskonała, jest kawa z Indonezji, a dokładnie z kooperatywy Koptan Gayo Megah Berseri, która jest jedną z najlepszych kooperatyw w Indonezji i słynie z kawy o ziemistym aromacie. Kawowce uprawia się tu na wysokości ok. 1500 m. n.p.m. w Gayo Hochland w Prowincji Aceh na Sumatrze. Po zbiorach ziarna kawy są poddawane obróbce “pulped natural”, dzięki czemu zachowują swój oryginalny aromat. Obecnie do kooperatywy należy 1327 rolników z 17 wiosek. W kooperatywie nie używa się pestycydów, a pochodzące z niej uprawy są biocertyfikowane.

Meksyk: Chiapas

Długo trwało znalezienei przepisu na idealną mieszankę espresso i dopiero zestawienie kawy z Kolumbii, Indonezji, Meksyku i Hondurasu okazało się strzałem w dziesiątkę! Meksykański składnik mieszanki pochodzi z regionu Chipas w pobliżu granicy z Guatemalą. Kawę Arabica uprawia się tam na niewielkiej ekologicznej farmie w El Chorro położonej na wysokości 1000 m.n.p.m. i poddaje obróbce metodą “washed”.

Honduras: La Paz

Ostatni składnik perfekcyjnej mieszanki również pochodzi z Ameryki Środkowej, a dokładnie z Hondurasu. Kawa uprawiana jest tam w lasach na wysokości 1500- 2000 m.n.p.m. w kooperatywie CAUFUL (Cooperativa Agropecuaria Unión y Fuerza Ltda) i poddawana jest obróbce metodą mokrą. Charakterystyczną cechą honduraskiej kawy Arabica są delikatne słodkie i owocowe nuty, które w połączeniu z pozostałymi składnikami mieszanki pozostawiają w ustach aksamitny czekoladowy posmak. Jednym słowem: pyszne!

Certyfikat ekologiczny:

Wszystkie kawy z mieszanki Grano Gayo pochodzą z upraw ekologicznych i posiadają oficjalny unijny certyfikat.

Przechowywanie:

Jeżeli chcesz chronić aromat świeżo palonej kawy, zadbaj o to, aby była przechowywana w chłodnym, ciemnym i neutralnym zapachowo miejscu.

W skład mieszanki wchodzą arabiki z:

  • Kolumbii (35 %)
  • Meksyku (25 %)
  • Indonezji (15 %)
  • Hondurasu (15 %)

Kawa Coffee Circle – bezpośrednio od producenta i na godziwych warunkach:

Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami. Ceny, które palarnia płaci za ziarna kształtują się na poziomie powyżej średniej światowej, a ich wysokość warunkuje jedynie jakość ziaren, które każdorazowo są kupowane. Kawy Coffee Circle nie są certyfikowane znakiem Fair Trade, za to od każdego sprzedanego kilograma kawy palarnia przekazuje jedno euro na projekty na rzecz rozwoju lokalnej społeczności w dziedzinie kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Przed wyborem konkretnego projektu załoga Coffee Circle konsultuje się bezpośrednio z plantatorami kawy i ich rodzinami, tak aby wspierać ich jak najefektywniej. W ten sposób otrzymujemy najlepszej jakości kawę, jednocześnie działając na rzecz innych.

Przeczytaj więcej o palarni Coffee Circle w artykule na naszym blogu.

Ta kawa najlepiej smakuje jako espresso lub zaparzona w kawiarce

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

Otrzymane certyfikaty:

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz