Kawa ziarnista Coffee Circle - Yirga Santos 350 g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Coffee Circle
  • Dostępność: Jest: wysyłka w 24-48h Jest: wysyłka w 24-48h
  • szt.
  • Cena netto: 45,00 zł 55,35 zł

Bardzo mocny i pełny czekoladowy aromat, który pozostawia w ustach przyjemny posmak.

Data palenia: 13.12.2018

Najlepiej smakuje do: 13.12.2019

 

 

Typ: W ziarnach
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, kawa dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe
Stopień palenia: Ciemny
Opakowanie: 350 g
Pochodzenie: Brazylia, Etiopia, Indie
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 75/25
Certyfikaty: speciality coffee
Polecamy do: Metod ciśnieniowych (ekspres ciśnieniowy, kawiarka)

Kawa ziarnista Yirga Santos z niemieckiej palarni Coffee Circle to optymalna mieszanka (tzw. blend) smaków trzech regionów, które doskonale się uzupełniają i przenikają tworząc kompleksowy i doskonale zbilansowany smak.

Mieszanka składa się z czystych ziaren Yirgacheffee połączonych z doskonałej jakości ziarnami z Brazylii oraz ziarnami kawy Robusta, tzw. Parchment Robusta z Indii. 75% ziaren Bio Arabica i 25% Bio Robusta to podstawa espresso o intensywnym smaku, uwalniającego przyjemny czekoladowo - orzechowy aromat. Takie espresso jest idealne dla miłośników kawy o mocnym, zdecydowanym smaku.

Kawa ziarnista Yirga Santos to idealna kawa do ekspresów ciśnieniowych. Zaparzone espresso jest doskonałe w smaku, a na jego powierzchni pojawia się apetyczna i gęsta crema. Znakomicie sprawdzi się także zaparzona w kawiarce.

Słów kilka o tej kawie:

Kluczową cechą mieszanki Sidamo jest to, że wszystkie trzy rodzaje kawy uzyskiwane są z ziaren pochodzących w 100% z upraw biologicznych.

Yirgacheffe

Kawa Yirgacheffe pochodzi z kooperatywy Adama Gorbota położonej w Etiopii południowej. Owoce kawy rosną tu na wysokości 2.000 metrów w zacienionych lasach. Kooperatywa posiada certyfikat potwierdzający prowadzenie upraw biologicznych.

Pochodzenie: Homa, region Yirgacheffe, Etiopia

Gatunek: etiopska heirloom Arabica

Wysokość n.p.m.: 1.950 m

Liczba plantatorów kawy: 533

Proces: washed

 

Bio Brasil Santos

Kawa Brasil Santos pochodzi z farmy Fazenda Nossa Senhora de Fatima w regionie Cerrado w Minas Gerais w południowo-wschodniej części Brazylii. Farma prowadzi ekologiczne uprawy kawy najwyższej jakości, co przyniosło jej międzynarodową sławę, a w przeszłości była z tego tytułu nawet wielokrotnie nagradzana. Uprawy prowadzone są bez użycia jakichkolwiek pestycydów i chemicznych nawozów, a farma posiada certyfikat upraw biologicznych. Pola uprawne są położone na wysokości blisko 1.000 metrów. Po żniwach ziarna są suszone na słońcu (czyli w „naturalny” sposób), dzięki czemu kawa uzyskuje dojrzały słodki smak.

Pochodzenie: Fazenda Nossa Senhora de Fatima, region Perdizes, Minas Gerais, Brazylia

Gatunek: Icatu Arabica

Wysokość n.p.m.: 980 m

Proces: natural

 

Bio India Parchment Robusta

Do mieszanki wybrana również została wyborna kawa Robusta, tzw. „Parchment”, pochodząca z Indii. Parchment oznacza dokładne mycie surowych ziaren kawy. Co ważne, kiedyś, obróbce poddawało się najczęściej suchą kawę Robusta, co sprawiło, że ten gatunek kawy doczekał się nie najlepszej opinii. Parchment Robusta to umyte ziarna kawy, którym mycie nadaje zupełnie nową jakość smaku – kawa traci kwasowy posmak, a zyskuje orzechowy, ziemisty aromat. Ta Robusta pochodzi z certyfikowanych biologicznych upraw prowadzonych na wysokości ok. 950 metrów na farmie Peramboocolly Estates, prowadzonej od pokoleń przez rodzinę Govidan.

Pochodzenie: Peramboocolly Estates, Chettalli Village, Kodagu District, Karnataka State, południowe Indie

Gatunek: Robusta

Proces: washed

 

Kawa Yirga Santos Bio Espresso palona jest w tradycyjny sposób, tj. w bębnie, przez około 18 minut w temperaturze do 220 °C. Ten sposób palenia jest dość długi w porównaniu do procesu wypalania kawy na skalę przemysłową, dzięki czemu kawa traci dość agresywny kwasowy posmak, staje się delikatniejsza i łagodna dla żołądka, a właściwe nuty smakowe mają czas, aby rozwinąć się w pełnej krasie.

Kawa Coffee Circle – bezpośrednio od producenta i na godziwych warunkach:

Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami. Ceny, które palarnia płaci za ziarna kształtują się na poziomie powyżej średniej światowej, a ich wysokość warunkuje jedynie jakość ziaren, które każdorazowo są kupowane. Kawy Coffee Circle nie są certyfikowane znakiem Fair Trade, za to od każdego sprzedanego kilograma kawy palarnia przekazuje jedno euro na projekty na rzecz rozwoju lokalnej społeczności w dziedzinie kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Przed wyborem konkretnego projektu załoga Coffee Circle konsultuje się bezpośrednio z plantatorami kawy i ich rodzinami, tak aby wspierać ich jak najefektywniej. W ten sposób otrzymujemy najlepszej jakości kawę, jednocześnie działając na rzecz innych.

Przeczytaj więcej o palarni Coffee Circle w artykule na naszym blogu.

Kawę Yirga Santos dostaniesz u nas także w większym opakowaniu, mieloną, albo w kapsułkach. Kup kawę, która najlepiej odpowiada Twoim potrzebom!

Ta kawa najlepiej smakuje jako espresso lub zaparzona w kawiarce

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz