Kawa ziarnista Coffee Circle - Yirga Santos 1 kg

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Coffee Circle
  • Dostępność: Dostępny: wysyłka w 5-10 dni Dostępny: wysyłka w 5-10 dni
  • szt.
  • 149,90 zł

Bardzo mocny i pełny czekoladowy aromat, który pozostawia w ustach przyjemny posmak.

Data palenia: 2020.12.17

Najlepiej smakuje do: 2021.12.17

Kawa ziarnista Yirga Santos

Typ: W ziarnach
Czego potrzebujesz?: mocnej kawy która stawia na nogi
Jaki smak lubisz?: tradycyjny - kawa ma smakować jak kawa
Stopień palenia: Ciemny
Polecamy do: Metod ciśnieniowych (ekspres ciśnieniowy, kawiarka)
Opakowanie: 1 kg
Pochodzenie: Brazylia, Etiopia, Indie
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 75/25
Certyfikaty: speciality coffee
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, kawa dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe

A gdybyś mógł napić się w domu kawy, jak z najlepszej kawiarni? I gdybyś wcale nie musiał płacić za nią każdorazowo blisko 10 zł za małą filiżankę? Gdybyś mógł cieszyć się ulubionym smakiem siedząc na kanapie w piżamie i kapciach?

No tak, ale czy to takie proste? Jak masz zrobić dobrą kawę nie mając w domu drogiego ekspresu kolbowego, ani umiejętności baristy?

Spokojnie. Wystarczy, że masz w domu kawiarkę, albo ekspres do kawy.

Wsyp do niego kawę ziarnistą Yirga Santos i delektuj się chwilą!

Kawa ziarnista Yirga Santos to idealna kawa do ekspresów ciśnieniowych. Zaparzone espresso jest doskonałe w smaku, a na jego powierzchni pojawia się apetyczna i gęsta crema. Znakomicie sprawdzi się także zaparzona w kawiarce.

 

Czy z Yirga Santos przygotujesz idealne espresso?

Tak. Yirga Santos to mieszanka arabiki i robusty (w stosunku 75%/ 25%). Dodatek robusty sprawia, że kawa ma nie tylko więcej kofeiny (więc pobudzi Cię do działania), ale także tworzy na powierzchni kawy charakterystyczną piankę, czyli cremę. Jak w najlepszej kawiarni.

Kawa ma przyjemny czekoladowo - orzechowy aromat. Jest  idealna dla miłośników kawy o mocnym, zdecydowanym smaku.

Kawę Yirga Santos dostaniesz u nas także w mniejszym opakowaniu albo mieloną. Kup kawę, która najlepiej odpowiada Twoim potrzebom!

Wolisz nieco słabszą kawę? Wybierz 100% arabika – espresso Sidamo.

 

Czy mocna kawa może być jednocześnie przyjazna dla żołądka?

Jak najbardziej! Kawa Yirga Santos palona jest w tradycyjny sposób, tj. w bębnie, przez około 18 minut w temperaturze do 220 °C. Ten sposób palenia jest dość długi w porównaniu do procesu wypalania kawy na skalę przemysłową, dzięki czemu kawa traci dość agresywny kwasowy posmak, staje się delikatniejsza i łagodna dla żołądka, a właściwe nuty smakowe mają czas, aby rozwinąć się w pełnej krasie.

 

Gdy pijesz kawę Yirga Santos, pomagasz!

Palarnia kawy Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami. Ceny, które palarnia płaci za ziarna kształtują się na poziomie powyżej średniej światowej, a ich wysokość warunkuje jedynie jakość ziaren, które każdorazowo są kupowane.
Kawy Coffee Circle nie są certyfikowane znakiem Fair Trade, za to od każdego sprzedanego kilograma kawy palarnia przekazuje jedno euro na projekty na rzecz rozwoju lokalnej społeczności w dziedzinie kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Przed wyborem konkretnego projektu załoga Coffee Circle konsultuje się bezpośrednio z plantatorami kawy i ich rodzinami, tak aby wspierać ich jak najefektywniej. W ten sposób otrzymujemy najlepszej jakości kawę, jednocześnie działając na rzecz innych.

Przeczytaj więcej o palarni Coffee Circle w artykule na naszym blogu.

 

Chcesz wiedzieć więcej o tej kawie?

Kluczową cechą mieszanki Sidamo jest to, że wszystkie trzy rodzaje kawy uzyskiwane są z ziaren pochodzących w 100% z upraw biologicznych.

Yirgacheffe

Kawa Yirgacheffe pochodzi z kooperatywy Adama Gorbota położonej w Etiopii południowej. Owoce kawy rosną tu na wysokości 2.000 metrów w zacienionych lasach. Kooperatywa posiada certyfikat potwierdzający prowadzenie upraw biologicznych.

Pochodzenie: Homa, region Yirgacheffe, Etiopia

Gatunek: etiopska heirloom Arabica

Wysokość n.p.m.: 1.950 m

Liczba plantatorów kawy: 533

Proces: washed

 

Bio Brasil Santos

Kawa Brasil Santos pochodzi z farmy Fazenda Nossa Senhora de Fatima w regionie Cerrado w Minas Gerais w południowo-wschodniej części Brazylii. Farma prowadzi ekologiczne uprawy kawy najwyższej jakości, co przyniosło jej międzynarodową sławę, a w przeszłości była z tego tytułu nawet wielokrotnie nagradzana. Uprawy prowadzone są bez użycia jakichkolwiek pestycydów i chemicznych nawozów, a farma posiada certyfikat upraw biologicznych. Pola uprawne są położone na wysokości blisko 1.000 metrów. Po żniwach ziarna są suszone na słońcu (czyli w „naturalny” sposób), dzięki czemu kawa uzyskuje dojrzały słodki smak.

Pochodzenie: Fazenda Nossa Senhora de Fatima, region Perdizes, Minas Gerais, Brazylia

Gatunek: Icatu Arabica

Wysokość n.p.m.: 980 m

Proces: natural

 

Bio India Parchment Robusta

Do mieszanki wybrana również została wyborna kawa Robusta, tzw. „Parchment”, pochodząca z Indii. Parchment oznacza dokładne mycie surowych ziaren kawy. Co ważne, kiedyś, obróbce poddawało się najczęściej suchą kawę Robusta, co sprawiło, że ten gatunek kawy doczekał się nie najlepszej opinii. Parchment Robusta to umyte ziarna kawy, którym mycie nadaje zupełnie nową jakość smaku – kawa traci kwasowy posmak, a zyskuje orzechowy, ziemisty aromat. Ta Robusta pochodzi z certyfikowanych biologicznych upraw prowadzonych na wysokości ok. 950 metrów na farmie Peramboocolly Estates, prowadzonej od pokoleń przez rodzinę Govidan.

Pochodzenie: Peramboocolly Estates, Chettalli Village, Kodagu District, Karnataka State, południowe Indie

Gatunek: Robusta

Proces: washed

Ta kawa najlepiej smakuje jako espresso lub zaparzona w kawiarce

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz