Kawa mielona Coffee Circle - Sierra Nevada 350 g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Coffee Circle
  • Dostępność: Jest: wysyłka w 3-4 dni. Jest: wysyłka w 3-4 dni.
  • szt.
  • Cena netto: 45,00 zł 55,35 zł

Pełny smak z charakterystycznym aromatem orzechów i karmelu.

Data palenia: 10.12.2018

Najlepiej smakuje do: 10.12.2019

Typ: Mielona
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, kawa dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe
Stopień palenia: Średni
Opakowanie: 350 g
Pochodzenie: Kolumbia
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: speciality coffee, Organic
Polecamy do: Metod przelewowych (ekspres przelewowy, chemex, drip)

Kawa mielona Sierra Nevada z niemieckiej palarni Coffee Circle kusi cudownym aromatem orzechów, czekolady i karmelu, przyjemnie delikatnym i doskonale wyważonym.

Ta kawa polecana jest przede wszystkim do przelewowych metod parzenia, a więc doskonale sprawdzi się w ekspresie przelewowym, a także zaparzona metodami alternatywnymi, takimi jak Aeropress, czy Chemex.

Słów kilka o tej kawie:

Sierra Nevada de Santa Marta to kraina położona w północnej części Kolumbii znana z upraw kawowca. Sama nazwa Sierra Nevada oznacza łańcuch górski pokryty śniegiem. Najwyższe szczyty wznoszą się na wysokość 5.775 m n.p.m. i są oddalone tylko 45 km od wybrzeża morza Karaibskiego, dzięki czemu Sierra Nevada jest uważana za najwyższy przybrzeżny masyw górski na świecie! Kolumbijczycy uprawiają tu ziarna kawowca na wysokości 900 - 1.600 m n.p.m. Zbiory przeprowadza się ręcznie  raz do roku, tj. w okresie od października do grudnia.

To właśnie tam, w kwietniu 2016 roku udał się zespół Coffee Circle, by na własne oczy zobaczyć jakie metody zbiorów stosują Kolumbijczycy i na miejscu spróbować kawy parzonej z ziaren zbieranych na tamtejszych plantacjach. "Na naszym kawowym szlaku wiodącym przez kolumbijskie masywy górskie, mieliśmy okazję posmakować niezliczonych gatunków kawy. W czasie jednej z degustacji trafiliśmy na smak, który zdecydowanie wyróżniał się na tle pozostałych, tj. na kawę z Kooperatywy Coocafe („Cooperativa de Cafés Especiales Sierra Nevada”) w rejonie Ciénaga. Takiego właśnie aromatu szukaliśmy - zdecydowanie mocniejszego i bardziej wyważonego niż wszystkie pozostałe, jakich próbowaliśmy w czasie naszej podróży po pięknej Kolumbii. Nie mogliśmy wyjechać bez nawiązania bliższej współpracy z Coocafe!"

Kooperatywa Coocafe powstała w 2008 roku i na chwilę obecną zrzesza 38 plantatorów kawy, w tym 10 kobiet! Wszyscy plantatorzy z Coocafe prowadzą ekologiczne uprawy, wolne od pestycydów i środków chemicznych i stosują jedynie ekologiczne nawozy. Nie dziwi zatem fakt, że ich uprawy posiadają certyfikat bio (DE-ÖKO-001). Ziarna kawy są zbierane ręcznie i poddawane starannej obróbce, dzięki czemu do klienta trafiają wyłącznie te najlepszej jakości.

Coffee Circle ma w planach długofalową współpracę z tą właśnie Kooperatywą.

Metoda palenia:

W procesie palenia kawy ogromną rolę odgrywa odpowiednio długi czas palenia oraz doświadczenie mistrza - profesjonalisty w paleniu kawy. Mistrz palenia kawy dostosowuje każdy proces palenia do rodzaju kawy i zależnie od niego odpowiednio dopasowuje temperaturę palenia, co ma ogromny wpływ na finalny smak. Sierra Nevada jest palona w tradycyjny sposób - w bębnie - w temperaturze 210°C przez około 15 minut. Proces palenia przeprowadzany jest w taki sposób, aby uwolnić ziarna od agresywnych i ciężkich aromatów, które ustępują miejsca właściwym i pożądanym przez nas owocowym nutom smakowym. Dzięki długiemu i łagodnemu paleniu Sierra Nevada jest lekkostrawna i łagodna dla żołądka.

Nasza rada:

Jeżeli chcesz chronić aromat świeżo palonej kawy, zadbaj o to, aby była przechowywana w chłodnym, ciemnym i neutralnym zapachowo miejscu.

 

Pochodzenie: Coocafe, Sierra Nevada, Kolumbia

Odmiana: Castillo, Caturra, Colombia, Típica (Arabica)

Wysokość n.p.m.: 1.000 - 1.500 m

Liczba plantatorów kawy: 38

Proces: washed

Zbiory: październik - luty.

 

Kawa Coffee Circle – bezpośrednio od producenta i na godziwych warunkach:

Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami. Ceny, które palarnia płaci za ziarna kształtują się na poziomie powyżej średniej światowej, a ich wysokość warunkuje jedynie jakość ziaren, które każdorazowo są kupowane. Kawy Coffee Circle nie są certyfikowane znakiem Fair Trade, za to od każdego sprzedanego kilograma kawy palarnia przekazuje jedno euro na projekty na rzecz rozwoju lokalnej społeczności w dziedzinie kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Przed wyborem konkretnego projektu załoga Coffee Circle konsultuje się bezpośrednio z plantatorami kawy i ich rodzinami, tak aby wspierać ich jak najefektywniej. W ten sposób otrzymujemy najlepszej jakości kawę, jednocześnie działając na rzecz innych.

Przeczytaj więcej o palarni Coffee Circle w artykule na naszym blogu.

A jeżeli chcesz wiedzieć, co o kawie Sierra Nevada myśli nasza zaprzyjaźniona baristka Basia, koniecznie przeczytaj jej wnikliwą analizę. Polecamy!:)

Ta kawa najlepiej smakuje zaparzona metodami alternatywnymi (np. chemex, drip, aeropress)

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

Otrzymane certyfikaty:

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz