Kawa ziarnista Coffee Circle - Limu 350 g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Coffee Circle
  • Dostępność: Jest: wysyłka 24 h Jest: wysyłka 24 h
  • szt.
  • 59,90 zł

Kawa o słodkim kwiatowym aromacie z posmakiem gorzkiej czekolady.

Data palenia:01.09.2020

Najlepiej smakuje do: 04.09.2021

W zestawie kupisz taniej

Kawa ziarnista Coffee Circle - Limu 350 g

Kawa ziarnista Coffee Circle - Limu 350 g

59,90 zł
Kawa ziarnista Coffee Circle - Sierra Nevada 350 g

Kawa ziarnista Coffee Circle - Sierra Nevada 350 g

59,90 zł
119,80 zł
109,90 zł

Kawa ziarnista Limu

Typ: W ziarnach
Czego potrzebujesz?: łagodniejszego pobudzenia
Jaki smak lubisz?: lubię eksperymenty i nieoczywiste smaki
Stopień palenia: Średni
Polecamy do: Metod przelewowych (ekspres przelewowy, chemex, drip)
Opakowanie: 350 g
Pochodzenie: Etiopia
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: speciality coffee
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, kawa dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe

Kawa ziarnista Limu to bestseller niemieckiej palarni Coffee Circle.

Jest powszechnie lubiana przez kawoszy w Ameryce, natomiast w Europie nie jest jeszcze tak popularna. To, co w niej zachwyca, to różnorodność smaków. Biorąc jej łyk najpierw rozkoszujemy się świeżymi słodkimi nutami, po to, aby po chwili zatopić się w aromacie ciemnej czekolady - wspaniale wyważony smak, który na długo pozostawia przyjemny posmak w ustach.

Nasza rada: kawa Limu smakuje najlepiej świeżo zmielona we French Pressie - ma wtedy mocny, harmonijny i silnie zaakcentowany smak. Taka kawa jest idealna na dzień dobry!

Słów kilka o tej kawie:

Kooperatywa Doyo zrzeszająca niespełna 800 rodzin plantatorów kawy jest położona w regionie Limu, tj. w południowo-zachodniej części Etiopii. Limu to w 100% czyste ziarna Arabica pochodzące z jednej jedynej kooperatywy, zatem kawa jest jednorodna (tzw. single origin).

Kawowce rosną na zalesionych, ciemnozielonych płaskowyżach na wysokości 1.900 metrów n.p.m., wysoko ponad suchymi nizinami południowo-wschodniej Etiopii. Plantatorzy od pokoleń uprawiają ten gatunek kawy w lasach, w których panuje chłodny klimat wysokogórski. Rośliny mają tu czas, aby powoli dojrzeć i równie powoli rozwinąć intensywny i słodki kwiatowy aromat kawy. Żyzne podłoże, czyste i łagodne powietrze wysokogórskie tworzą idealne środowisko dla tego rodzaju upraw. Różnorodne gatunki roślin i zwierząt, które żyją na tym obszarze, w naturalny sposób nawożą glebę oraz stanowią najlepszą (bo naturalną) ochronę przed szkodnikami, dzięki czemu plantatorzy w Doyo nie muszą korzystać z chemicznych nawozów i pestycydów.

Wiedza i doświadczenie co do sposobu prowadzenia upraw są przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu dzisiaj plantatorzy uprawiają kawę w taki sam sposób, jak robili to ich pradziadowie dziesiątki lat temu.

Ziarna kawy są zbierane ręcznie, co pozwala kontrolować ich jakość i od razu odrzucać niepełnowartościowe egzemplarze. Następnie ziarna oddziela się od miąższu, a potem myje w tzw. „washing- station” w Doyo. Potem rozkłada się je na słońcu, gdzie powoli schną. Suche ziarna jeszcze raz przebiera się ręcznie w celu dokonania ponownej selekcji i odrzucenia uszkodzonych.

Raz do roku zespół z Coffee Circle odwiedza kooperatywę Doyo i degustuje kawy parzone z ziaren pochodzących z aktualnych żniw, tj. tzw. cupping. Palarnia kupuje wyłącznie kawę, która wyróżnia się smakiem. Nie jest ona może tania, ale z pewnością warta każdej wydanej złotówki. Kooperatywa Doyo jest prowadzona przez samych plantatorów, co bardzo ułatwia zakup kawy - kupuje się ją bezpośrednio u producentów, bez pośrednictwa etiopskiej giełdy kawowej. Dzięki temu możliwe jest utrzymywanie osobistych relacji z plantatorami i uzyskiwanie pełnej wiedzy o tym, gdzie i w jakich warunkach uprawiana jest kawa.

Metoda palenia:

Kawa Limu jest palona w tradycyjnym bębnie przez około 16 minut w temperaturze 210°C. Taki proces palenia pozwala na pozbycie się agresywnych, kwasowych nut, które ustępują miejsca właściwym aromatom. Jedyny kwasowy aromat, który pozostaje, to ten pochodzący z aromatów owocowych, które nadają kawie charakter. Długie i delikatne palenie czyni kawę Limu łagodną i przyjazną dla żołądka. Najdroższe nawet kawy proponowane w powszechnej sprzedaży wypalane są zwykle „metodą szokową”, tj. przez 4 do 6 minut w temperaturze nie przekraczającej 700°C. Przy takim sposobie wypalania nie ma szans, aby zostały usunięte agresywne kwasowe nuty owocowe obecne w zielonych ziarnach kawy. Warto więc wybrać kawę z Coffee Circle.

Kawa Coffee Circle – bezpośrednio od producenta i na godziwych warunkach:

Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami. Ceny, które palarnia płaci za ziarna kształtują się na poziomie powyżej średniej światowej, a ich wysokość warunkuje jedynie jakość ziaren, które każdorazowo są kupowane. Kawy Coffee Circle nie są certyfikowane znakiem Fair Trade, za to od każdego sprzedanego kilograma kawy palarnia przekazuje jedno euro na projekty na rzecz rozwoju lokalnej społeczności w dziedzinie kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Przed wyborem konkretnego projektu załoga Coffee Circle konsultuje się bezpośrednio z plantatorami kawy i ich rodzinami, tak aby wspierać ich jak najefektywniej. W ten sposób otrzymujemy najlepszej jakości kawę, jednocześnie działając na rzecz innych.

Przeczytaj więcej o palarni Coffee Circle w artykule na naszym blogu.

Pochodzenie: Doyo, region Limu, Etiopia

Odmiana: etiopska heirloom Arabica

Wysokość n.p.m.: 1.926 m

Liczba plantatorów kawy: 819

Proces: washed

Zbiory: październik - luty.

Kawę Limu dostaniesz u nas także w większym opakowaniu, mieloną, albo w kapsułkach. Kup kawę, która najlepiej odpowiada Twoim potrzebom!

Ta kawa najlepiej smakuje zaparzona metodami alternatywnymi (np. chemex, drip, aeropress)

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

Zapisz