Kawa mielona Coffee Circle - Espresso Sidamo 350 g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Coffee Circle
  • Dostępność: Jest: wysyłka w 24-48h Jest: wysyłka w 24-48h
  • szt.
  • Cena netto: 45,00 zł 55,35 zł

Głęboki i mocny smak espresso z subtelną nutą aromatycznych przypraw i gęstą cremą.

Data palenia: 14.11.2018

Najlepiej smakuje do: 14.11.2019

Typ: Mielona
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, kawa dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe
Stopień palenia: Ciemny
Opakowanie: 350 g
Pochodzenie: Etiopia
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: speciality coffee
Polecamy do: Metod ciśnieniowych (ekspres ciśnieniowy, kawiarka)

Kawa mielona Sidamo to kawa z niemieckiej palarni Coffee Circle.

Espresso zachwyca kompleksowym smakiem - stanowi połączenie delikatnych aromatycznych przypraw z nutami owocowymi oraz czekoladowym posmakiem. Spożywane z mlekiem nabiera natomiast karmelowej słodyczy.

Mielona kawa Espresso Sidamo jest drobno mielona, a przez to idealna do zaparzania metodami ciśnieniowymi. Zaparzone espresso jest doskonałe w smaku, a na jego powierzchni pojawia się apetyczna i gęsta crema. Znakomicie sprawdzi się także jako kawa z mlekiem - koniecznie spróbuj cappuccino!

Słów kilka o tej kawie:

Espresso często stanowi mieszankę (tzw. blend) ziaren Arabica i Robusta. W porównaniu z delikatnymi ziarnami kawy Arabica o różnorodnym smaku, smak Robusty jest dość ciężki. Kawę Arabica charakteryzuje więcej niuansów, m.in. owocowe nuty, które łagodzą zdecydowany smak espresso. Espresso Sidamo to w 100% ziarna Arabica - bardzo aromatyczne o lekkim kakaowym posmaku, który na długo pozostaje w ustach. Parzone w formie cappuccino zaskakuje natomiast aromatyczną karmelową słodyczą.

Kercha Inche znajduje się w Etiopii południowej, w regionie Sidamo. Plantatorzy uprawiają ziarna na espresso na wysokości prawie 2.000 metrów w zacienionych lasach. W tym chłodnym wysokogórskim klimacie ziarna kawy dojrzewają wolniej, dzięki czemu mają więcej czasu, żeby nabrać odświeżającego owocowego aromatu - zupełnie jak dobre wino, im dłużej leżakuje, tym lepszy osiąga smak. Przy uprawach nie stosuje się żadnych środków chemicznych, ani pestycydów.

Ziarna kawy są zbierane ręcznie i od razu poddawane selekcji, dzięki czemu dalszej obróbce poddaje się jedynie piękne dojrzałe ziarna. Następnie ziarna wysychają w promieniach słońca, po czym oddziela się je od miąższu i ponownie ręcznie przebiera, aby w rezultacie na eksport wysyłać jedynie te najlepszej jakości.

Metoda palenia:

Espresso Sidamo jest palone w tradycyjny sposób - proces palenia przeprowadza się w bębnie przez około 18 minut w temperaturze niemal 220 °C. W czasie palenia agresywna i ciężka gorycz ustępuje miejsca właściwemu aromatowi. Dzięki długiemu i łagodnemu sposobowi palenia espresso jest lekkostrawne i przyjazne dla żołądka. Powyższa cecha odróżnia je od ofert korzystniejszych cenowo, w których ziarna kawy są wypalane "szokowo" przez 3-4 minuty w temperaturze do 700 °C. W takim sposobie wypalania nie ma szans, aby zostały usunięte agresywne kwasowe nuty obecne w zielonych ziarnach kawy, co może powodować duży dyskomfort na żołądku niejednego smakosza kawy.

Kawa Coffee Circle – bezpośrednio od producenta i na godziwych warunkach:

Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami. Ceny, które palarnia płaci za ziarna kształtują się na poziomie powyżej średniej światowej, a ich wysokość warunkuje jedynie jakość ziaren, które każdorazowo są kupowane. Kawy Coffee Circle nie są certyfikowane znakiem Fair Trade, za to od każdego sprzedanego kilograma kawy palarnia przekazuje jedno euro na projekty na rzecz rozwoju lokalnej społeczności w dziedzinie kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Przed wyborem konkretnego projektu załoga Coffee Circle konsultuje się bezpośrednio z plantatorami kawy i ich rodzinami, tak aby wspierać ich jak najefektywniej. W ten sposób otrzymujemy najlepszej jakości kawę, jednocześnie działając na rzecz innych.

Przeczytaj więcej o palarni Coffee Circle w artykule na naszym blogu.

Pochodzenie: Kercha Inche, region Sidamo, Etiopia

Odmiana: etiopska heirloom Arabica

Wysokość n.p.m.: 1.800 m

Liczba plantatorów kawy: 730

Proces: washed

Zbiory: listopad-styczeń.

Kawę Espresso Sidamo dostaniesz u nas także w większym opakowaniu, w ziarnach, albo w kapsułkach. Kup kawę, która najlepiej odpowiada Twoim potrzebom!

Ta kawa najlepiej smakuje jako espresso lub zaparzona w kawiarce

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz