Kawa ziarnista Coffee Circle - Espresso Sidamo 1 kg

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Coffee Circle
  • Dostępność: Jest: wysyłka 24 h Jest: wysyłka 24 h
  • szt.
  • 139,90 zł

Głęboki i mocny smak espresso z subtelną nutą aromatycznych przypraw i gęstą cremą.

Data palenia: 16.06.2021

Najlepiej smakuje do: 16.06.2022

 

Kawa ziarnista Espresso Sidamo

Typ: W ziarnach
Czego potrzebujesz?: łagodniejszego pobudzenia
Jaki smak lubisz?: tradycyjny - kawa ma smakować jak kawa
Stopień palenia: Ciemny
Polecamy do: Metod ciśnieniowych (ekspres ciśnieniowy, kawiarka)
Opakowanie: 1 kg
Pochodzenie: Etiopia
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: speciality coffee
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, kawa dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe

Budzisz się rano i już marzysz o filiżance kawy? Nie musisz nawet otwierać oczu. Na pamięć wstajesz z łóżka, idziesz do kuchni, podchodzisz do ekspresu. Jeden przycisk, głośne buczenie. Mielenie kawy. Przyjemny aromat rozchodzi się po domu. Kofeina już działa (p.s. wiesz, że nawet sam zapach kawy pobudza?) Podstawiasz swój ulubiony kubek z łosiem, albo filigranową filiżankę… Głośne syczenie i już po chwili strużkami leci do kubka napój bogów. Nareszcie! Jeszcze tylko chwila. Odrobina mleka dla złamania goryczy… Przykładasz kubek do ust. Pierwszy łyk… W końcu czujesz, że żyjesz! Już za chwilę podbijesz świat!

To Twój poranek?

Szukasz kawy, która pobudzi Cię rano, a jednocześnie nie jest kwaśna i nie podrażnia żołądka? Wybierz kawę ziarnistą do ekspresu Espresso Sidamo. A jeżeli masz kawiarkę? Ta kawa też będzie idealna.

Espresso Sidamo to kawa z niemieckiej palarni Coffee Circle przeznaczona do ciśnieniowych metod parzenia. Wyczujesz w niej smaki i aromaty, których nigdy nie znajdziesz w tanich kawach z supermarketów.

Będziesz zachwycał się każdym łykiem kawy. Zdziwisz się, jak nuty owocowe idealnie uzupełniają smak delikatnych i aromatycznych przypraw. Gdy dodasz do tego mleka, kawa nabierze karmelowej słodyczy. A lekki kakaowy posmak zostanie w Twoich ustach jeszcze długo po wypiciu napoju.

Kawę Espresso Sidamo dostaniesz u nas także w mniejszym opakowaniu albo mieloną. Kup kawę, która najlepiej odpowiada Twoim potrzebom!

 

Dlaczego Espresso Sidamo jest lekkostrawne i przyjazne dla żołądka?

Ziarna do Espresso Sidamo są wypalane w tradycyjny sposób — przez około 18 minut w temperaturze niemal 220 °C. W czasie palenia agresywna i ciężka gorycz ustępuje miejsca właściwemu aromatowi. Dzięki długiemu i łagodnemu paleniu espresso jest lekkostrawne i przyjazne dla żołądka. Koniec z ociężałością, mdłościami i bólami brzucha po wypiciu ulubionego napoju!

Większość palarni, które działają na skalę przemysłową, wypala ziarna kawy "szokowo" przez 3-4 minuty w temperaturze do 700 °C. Przy takim wypalaniu nie ma szans, żeby pozbyć się agresywnych kwasowych smaków z zielonych ziaren kawy.

Skutek? 

Pojawiają się zgagi, ból i pieczenie żołądka.

 

Gdy pijesz Espresso Sidamo, pomagasz!

Ceny, które palarnia płaci za ziarna kształtują się na poziomie powyżej średniej światowej. Palarnia kawy Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami.

Od każdego sprzedanego kilograma kawy Coffee Circle, palarnia przekazuje jedno euro na projekty związane z rozwojem lokalnej społeczności w Etiopii w dziedzinie kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Dzięki temu, że załoga Coffee Circle zna osobiście plantatorów, wie jak pomagać najefektywniej i na co przeznaczać te pieniądze.

Za każdym razem, gdy kupujesz kawę Coffe Circle, wspierasz tych, którzy tego najbardziej potrzebują. (Kliknij i dowiedz się więcej o palarni Coffee Circle w artykule na naszym blogu)

 

Chcesz wiedzieć więcej o tej kawie?

Espresso często stanowi mieszankę (tzw. blend) ziaren Arabica i Robusta. W porównaniu z delikatnymi ziarnami kawy Arabica o różnorodnym smaku, smak Robusty jest dość ciężki. Kawę Arabica charakteryzuje więcej niuansów, m.in. owocowe nuty, które łagodzą zdecydowany smak espresso. Espresso Sidamo to w 100% ziarna Arabica - bardzo aromatyczne o lekkim kakaowym posmaku, który na długo pozostaje w ustach. Parzone w formie cappuccino zaskakuje natomiast aromatyczną karmelową słodyczą.

Kawa pochodzi z Kercha Inche, które znajduje się w Etiopii południowej, w regionie Sidamo.

Plantatorzy uprawiają ziarna na espresso w zacienionych lasach na wysokości prawie 2.000 metrów n.p.m. W tym chłodnym wysokogórskim klimacie ziarna kawy dojrzewają wolniej, dzięki czemu mają więcej czasu, żeby nabrać odświeżającego owocowego aromatu - zupełnie jak dobre wino, im dłużej leżakuje, tym lepszy osiąga smak.

Ziarna kawy zbierana są ręcznie i od razu poddawane selekcji. Do dalszej obróbki trafiają tylko piękne, dojrzałe ziarna. Następnie wysychają w promieniach słońca, po czym plantatorzy oddzielają je od miąższu i znowu ręcznie przebierają.

Dzięki temu masz pewność, że w Twojej paczce kawy znajdziesz wyłącznie dojrzałe ziarna bez jakichkolwiek skaz.

 

Jeszcze garść szczegółów:

Pochodzenie: Kercha Inche, region Sidamo, Etiopia

Odmiana: etiopska heirloom Arabica

Wysokość n.p.m.: 1.800 m

Liczba plantatorów kawy: 730

Proces: washed

Zbiory: listopad-styczeń.

 

Ta kawa najlepiej smakuje jako espresso lub zaparzona w kawiarce

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz