Kawa ziarnista Coffee Circle - Duromina 350 g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Coffee Circle
  • Dostępność: Zapytaj o dostępność Zapytaj o dostępność
  • szt.
  • Cena netto: 55,00 zł 67,65 zł
  • Niedostępny

Kompleksowy smak ze słodkimi owocowymi nutami.

 

Typ: W ziarnach
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, kawa dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe
Stopień palenia: Jasny
Opakowanie: 350 g
Pochodzenie: Etiopia
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: speciality coffee
Polecamy do: Metod przelewowych (ekspres przelewowy, chemex, drip)

Kawa ziarnista Duromina z niemieckiej palarni Coffee Circle .

W smaku kawy Duromina wyraźnie rysuje się jej ogromna kompleksowość: cudownie intensywne nuty pomarańczy i świeżej moreli podkreślone są subtelnymi aromatami kardamonu i cynamonu. Przyjemny posmak pozostaje w ustach jeszcze długo po odstawieniu filiżanki na spodek.

Słów kilka o tej kawie:

To właśnie ta kawa została uznana w dorocznym konkursie „Taste of Harvest” prowadzonym przez konferencję EAFCA (East African Fine Coffes Association) za najlepszą kawę pochodzącą z Afryki w 2012 roku. Od tego czasu wspomniana kooperatywa zalicza się do najlepszych w Afryce i wymieniana jest jako flagowy przykład sukcesu organizacji pozarządowej NGO Technoserve, działającej na rzecz rozwoju rolnictwa.

Kawy z gatunku Arabica pochodzą z Etiopii. Liczba gatunków kawy występujących na tych terenach jest ogromna – naukowcy szacują, że w Etiopii istnieje ponad 3000 rodzajów ( podgatunków) kawy Arabica. W porównaniu, w całej Ameryce Środkowej i Południowej występuje jedynie około 15 do 20 rodzajów kawy. Tajemnicą różnorodności etiopskich gatunków kawy jest to, że rośliny rosnące dziko wzrastają w bezpośrednim sąsiedztwie innych gatunków – powstają w ten sposób specyficzne nuty smakowe, tak charakterystyczne dla ziaren kawy pochodzących z tamtych regionów.

Region Agaro, w którym hoduje się kawę Duromina, jest znany z doskonałych warunków do upraw. Położony jest na wysokości 1.900 do 2.100 metrów n.p.m., co sprawia, że uprawy prowadzone są w chłodnym klimacie wyżynnym, a owoce kawy dojrzewają wolniej, dzięki czemu intensywne, naturalnie słodkie aromaty mogą się w pełni rozwinąć. Podłoże jest tak urodzajne, że plantatorzy nie muszą stosować żadnych pestycydów ani herbicydów - jedyny nawóz jaki stosuje się przy tego rodzaju uprawach to organiczny kompost. Dojrzałe owoce kawowca są zbierane wyłącznie ręcznie.

Metoda palenia:

Kawa Duromina palona jest w tradycyjnych palarkach bębnowych. Do bębna każdorazowo wkładana jest niewielka ilość ziaren, które następnie wypalane są świadomie na jaśniejszy kolor, gdyż w ten sposób uwalniają się wszystkie pożądane nuty smakowe. Dzięki łagodnemu i długiemu procesowi palenia uzyskana kawa jest delikatna dla żołądka i ma doskonale zbalansowany smak.

W wolnym tłumaczeniu słowo Duromina oznacza ni mniej ni więcej tylko „ulepszanie życia”.

 

Pochodzenie: Duromina, region Jimma, Etiopia

Odmiana: etiopska heirloom Arabica

Wysokość n.p.m.: 1.900 - 2.100 m

Produkcja roczna: 1.100 worków po 60 kg

Liczba plantatorów kawy: 113

Proces: washed

Zbiory: listopad- styczeń.

 

Nasze rady:

Delektuj się kawą Duromina, kiedy nie jest już bardzo gorąca - daj jej wystygnąć, aby aromaty mogły się w pełni rozwinąć, a smak przybrać na intensywności.

Przechowywanie kawy: Aby kawa zachowała swój aromat jak najdłużej należy przechowywać ją w chłodnym, ciemnym, zapachowo neutralnym miejscu.

Przygotowanie kawy: Aromat kawy najpełniej wydobywa się w procesie parzenia w filtrze ręcznym, jak np. Hario V60 lub w Aeropressie. Smakuje znakomicie także z ekspresu przelewowego.

Na każde 12 g kawy należy przeznaczyć 200 ml wody, a zaparzoną z zachowaniem powyższych proporcji kawą najlepiej delektować się bez cukru i mleka.

 

Kawa Coffee Circle – bezpośrednio od producenta i na godziwych warunkach:

Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami. Ceny, które palarnia płaci za ziarna kształtują się na poziomie powyżej średniej światowej, a ich wysokość warunkuje jedynie jakość ziaren, które każdorazowo są kupowane. Kawy Coffee Circle nie są certyfikowane znakiem Fair Trade, za to od każdego sprzedanego kilograma kawy palarnia przekazuje jedno euro na projekty na rzecz rozwoju lokalnej społeczności w dziedzinie kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Przed wyborem konkretnego projektu załoga Coffee Circle konsultuje się bezpośrednio z plantatorami kawy i ich rodzinami, tak aby wspierać ich jak najefektywniej. W ten sposób otrzymujemy najlepszej jakości kawę, jednocześnie działając na rzecz innych.

Przeczytaj więcej o palarni Coffee Circle w artykule na naszym blogu.

Ta kawa najlepiej smakuje zaparzona metodami alternatywnymi (np. chemex, drip, aeropress)

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz