Kawa ziarnista Coffee Circle - Buna Dimaa 1 kg

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Coffee Circle
  • Dostępność: Jest: wysyłka 24 h Jest: wysyłka 24 h
  • szt.
  • Cena katalogowa: 139,90 zł
  • Rabat: -20,98 zł (15 %)
  • 118,92 zł

Ciemno palona, mocna w smaku arabika o wyraźnym czekoladowym aromacie.

Data palenia:17.11.2020

Najlepiej smakuje do: 20.11.2021 

Kawa ziarnista Buna Dimaa

Typ: W ziarnach
Czego potrzebujesz?: łagodniejszego pobudzenia
Jaki smak lubisz?: tradycyjny - kawa ma smakować jak kawa
Stopień palenia: Ciemny
Polecamy do: Metod przelewowych (ekspres przelewowy, chemex, drip)
Opakowanie: 1 kg
Pochodzenie: Etiopia, Kolumbia
Palarnia: Niemcy
Skład (Arabica/Robusta): 100% Arabica
Certyfikaty: speciality coffee
Najlepsze cechy: certyfikowana, uprawa wyżynna, kawa dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palenie tradycyjne bębnowe

Lubisz kawę z ekspresu przelewowego? I może drażni Cię, że większość kaw polecanych do metod przelewowych jest kwaśna, a Ty takiej nie znosisz?

Jeżeli masz w domu ekspres przelewowy - ciemno palona Buna Dimaa sprawdzi się w nim doskonale.

Charakteryzuje się niską kwasowością, kusi aromatem prażonych orzechów i kakao.

Chwile z filiżanką kawy w dłoni są bezcenne. Nie pozwól, żeby zły smak popsuł te wrażenia. W końcu kawa ma nie tylko pobudzać do działania, to może być prawdziwa uczta dla zmysłów!

Bunaa Dimaa to mieszanka ziaren, która łączy zalety korzenno-kwiatowych arabik z Etiopii oraz arabik kolumbijskich, które cechuje aromat prażonych orzechów i kakao.

Kawę Buna Dimaa dostaniesz u nas także w mniejszym opakowaniu albo mieloną. Kup kawę, która najlepiej odpowiada Twoim potrzebom!

 

Czy Buna Dimaa jest łagodna dla żołądka?

Jak najbardziej! Ziarna palone są w tradycyjny sposób, w specjalnym bębnie, przez 18 minut w temperaturze 225°C. Ziarna tak palone uzyskują kolor pomiędzy ziarnami kawy parzonymi na sposób wiedeński a na sposób francuski. Proces parzenia przebiega tak, że agresywne i ciężkostrawne kwasowe nuty smakowe ulatniają się, dzięki czemu właściwe aromaty mogą rozwinąć się w pełnej krasie. Kawa zachowuje jedynie pożądane przez nas subtelne aromaty owocowe, które nadają jej charakter, a ponadto roztacza wspaniały aromat świeżo palonego ziarna. Buna Dimaa jest dzięki temu delikatna i przyjazna dla żołądka.

 

Gdy pijesz kawę Buna Dimaa, pomagasz!

Palarnia kawy Coffee Circle utrzymuje długotrwałe i osobiste stosunki z plantatorami. Ceny, które palarnia płaci za ziarna kształtują się na poziomie powyżej średniej światowej, a ich wysokość warunkuje jedynie jakość ziaren, które każdorazowo są kupowane.
Kawy Coffee Circle nie są certyfikowane znakiem Fair Trade, za to od każdego sprzedanego kilograma kawy palarnia przekazuje jedno euro na projekty na rzecz rozwoju lokalnej społeczności w dziedzinie kształcenia, zdrowia i upraw kawy. Przed wyborem konkretnego projektu załoga Coffee Circle konsultuje się bezpośrednio z plantatorami kawy i ich rodzinami, tak aby wspierać ich jak najefektywniej. W ten sposób otrzymujemy najlepszej jakości kawę, jednocześnie działając na rzecz innych.

Przeczytaj więcej o palarni Coffee Circle w artykule na naszym blogu.

 

Chcesz wiedzieć więcej o tej kawie?

Buna Dimaa składa się w 50% z arabiki pochodzącej z kooperatywy Cocola, która zrzesza około 283 rodziny plantatorów kawy i jest położona w regionie Limu w południowo zachodniej Etiopii, na wysokości 1.714 m n.p.m. Kawowce rosną dziko w zacienionych lasach, a dojrzałe ziarna zbierane są ręcznie. Zespół Coffee Circle co roku odwiedza tę kooperatywę i degustuje kawę parzoną z ziaren pochodzących z aktualnych żniw, by wybrać te o najlepszym aromacie.

Pochodzenie: Cocola, region Limu, Etiopia

Odmiana: etiopska heirloom Arabica

Wysokość n.p.m.: 1.714 m

Liczba plantatorów kawy: 187

Proces: fully washed

Zbiory: październik-luty.

 

Pozostałe 50% to arabika z północnej części Kolumbii - krainy zwanej Sierra Nevada de Santa Marta. W 2008 roku powstała tam kooperatywa Coocafe, która na chwilę obecną zrzesza 38 plantatorów kawy. Zbiory przeprowadza się ręcznie raz do roku.

Pochodzenie: Coocafe, Sierra Nevada, Kolumbia

Odmiana: Castillo, Caturra, Colombia, Típica (Arabica)

Wysokość n.p.m.: 1.000 - 1.500 m

Liczba plantatorów kawy: 38

Proces: washed

Zbiory: październik - luty.

 

Ta kawa najlepiej smakuje zaparzona metodami alternatywnymi (np. chemex, drip, aeropress)

Poniżej najlepsze cechy tej kawy. Kliknij w ikonkę, aby dowiedzieć się więcej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz