Czytelnia

Rodzaje kaw – słowniczek

Rodzaje kaw – słowniczek

31-08-2021
Wchodzisz do kawiarni i tracisz głowę, nieznane pozycje, dziwne nazwy. Ten słowniczek jest dla Ciebie! Dziś kilka słów i wyjaśnień najczęściej spotykanych pozycji w kawiarnianych menu. Miłej lektury. więcej
Herbata parzona na zimno idealna na letnie upały

Herbata parzona na zimno idealna na letnie upały

13-08-2021
Pisałam już o cold brew coffee, czyli kawie parzonej na zimno. Teraz czas na zimną herbatę! Tak, ja wiem – wystarczy zaparzyć i zapomnieć o niej na jakąś godzinkę – zimna herbata gotowa;) Jednak nie o takiej herbacie będzie dzisiaj. Herbata parzona na zimno – cold brew to idealny... więcej
Jaka kawiarka na indukcję — ostateczny przewodnik do zakupu sprzętu, który będzie działał przez lata…

Jaka kawiarka na indukcję — ostateczny przewodnik do zakupu sprzętu, który będzie działał przez lata…

23-06-2021
Zastanawiasz się jaka kawiarka na indukcję będzie najlepsza i planujesz jej zakup? Strzelam, że jesteś typem osoby, która nie zadowala się byle jaką kawą, która zostawia garść fusów w gardle. Wolisz napić się porządnego espresso, w którym można wyczuć więcej smaków i... więcej
Jak zrobić cold brew? Czy kupić od Etno Cafe?

Jak zrobić cold brew? Czy kupić od Etno Cafe?

23-06-2021
Cold brew, czyli w wolnym tłumaczeniu – zimne parzenie. Brzmi jak oksymoron? No wiesz – suchy deszcz, albo gorący lód… Co to jest cold brew? To inaczej kawa parzona na zimno. Albo herbata. Jak wolisz. więcej
Jaka kawa jest najlepsza? Kawa włoska czy z polskiej palarni?

Jaka kawa jest najlepsza? Kawa włoska czy z polskiej palarni?

01-06-2021
Wiele osób uważa, że jeżeli kawa, to tylko z włoskiej palarni. Jak espresso, to czarne jak smoła, typowo włoskie. Najlepsza kawa? Oczywiście włoska! Skąd to przekonanie? więcej
Kawiarka czy ekspres ciśnieniowy? Co jest lepsze do parzenia kawy?

Kawiarka czy ekspres ciśnieniowy? Co jest lepsze do parzenia kawy?

27-04-2021
Takiego zestawienia jeszcze nie czytałeś. Wiesz dlaczego? Bo z góry mam faworyta, którego gorąco polecam każdemu (z drobnymi wyjątkami). I to prawdopodobnie co innego niż myślisz.  Ale od początku. więcej
It’s five o’clock! Czas na herbatę

It’s five o’clock! Czas na herbatę

27-09-2018
Gdy mówimy o herbacie najczęściej w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśli czarna herbata. Stanowi ona około 80% produkcji światowej. Oczywiście mowa tu o wszelkiego rodzaju wersjach herbat sypanych, ekspresowych, w butelkach, pod postacią herbaty z mlekiem, miodem czy cytryną.... więcej
Zaparzyłem, to wyrzucę…

Zaparzyłem, to wyrzucę…

31-08-2018
… Co to, to nie! Użyteczność herbaty i kawy nie kończy się na przyrządzeniu z nich aromatycznego napoju. W obu przypadkach mamy multum możliwości dalszego użytkowania fusów! Dziś kilka pomysłów właśnie na te ‚odpadki’. więcej
Krótka historia herbaty…

Krótka historia herbaty…

17-07-2018
Przewędrowała pół świata i podbiła go wręcz szturmem stając się jednym z najpopularniejszych bezalkoholowych napojów świata. Występuje w wielu odmianach, ale mało kto zna jej historię. O czym mowa? A o herbacie!  Dziś opowiem o niej słów kilka. więcej
Odmiany kawy

Odmiany kawy

21-05-2018
Nikogo nie dziwi, gdy robiąc poranne zakupy ma możliwość wyboru z kilkunastu odmian jabłek, a każda z nich smakuje inaczej, różni się też od siebie wyglądem. Często jest również tak, że te rzadkie odmiany są zdecydowanie droższe. Podobnie jest z kawowcem – przystosował się on... więcej
Kawa czarna, kawa biała?

Kawa czarna, kawa biała?

04-05-2018
Skłamię, jeśli powiem, że nigdy nie słyszałam w kawiarni od gości przeprosin, że piją kawy z mlekiem. Nie mniej często do mych uszu dobiegają słowa, że kawa z mlekiem jest nudna i tylko czarny napar jest godny uwagi. Oczywiście zachęcam do sprawdzenia jak smakuje dobra, czarna... więcej
Zaparz idealną kawę w domu i w plenerze! Saszetki Guulcafe.

Zaparz idealną kawę w domu i w plenerze! Saszetki Guulcafe.

30-04-2018
Zaczęło się dawno temu od przenośnych papierowych dripów firmy kalita. Ta bardzo intuicyjna konstrukcja pozwala na zaparzenie około 200ml kawy. Jedyne o czym trzeba pamiętać to przygotowanie wcześniej zmielonej kawy. I można by pomyśleć, że na tym temat papierowych dripów się... więcej
Jak zacząć przygodę z kawą… wspomnienia baristy:)

Jak zacząć przygodę z kawą… wspomnienia baristy:)

12-04-2018
Każdy ma jakieś wspomnienia związane z kawą. Moje wiążą się z popołudniowym rozwiązywaniem krzyżówek przez rodziców i pitej przy tym taniej, czarnej, fusiastej kawie. Już wtedy bardzo chciałam pić tę kawę razem z nimi jako oznakę dorosłości… Gdy nieco już wydoroślałam,... więcej
Jak smakuje ta kawa!? – czyli sensoryka w domu.

Jak smakuje ta kawa!? – czyli sensoryka w domu.

14-03-2018
Smak dojrzałych truskawek jest chyba rozpoznawany przez każdego. Wiele osób kojarzy też kompot z rabarbaru i jabłek. No i oczywiście czekolada- kto nie zna czekolady czy to gorzkiej czy mlecznej. A teraz musicie mi uwierzyć, że znajdziecie to również w kawie! Gdy myślimy o jednym z... więcej
Jak przygotować najlepsze espresso?

Jak przygotować najlepsze espresso?

20-02-2018
Nic tak bardzo nie kojarzy się nam z Włochami jak espresso. Ja też mam takie skojarzenia. Trzeba jednak zauważyć, że kawa ta to nie wymysł Rzymian i nie jest tak stara nawet jak czasy Cezara. Ten krótki, esencjonalny wywar z kawy powstał dopiero w XIX wieku gdy wiedza i technika... więcej
Kawa z Gwatemali? Spróbuj Finca Wipoj! Recenzja

Kawa z Gwatemali? Spróbuj Finca Wipoj! Recenzja

24-01-2018
Nowa recenzja jest dla mnie prywatnie dość interesująca, gdyż sama sugerowałam wybór tej palarni. Tym bardziej ciekawa byłam czy nic mnie w otrzymanej kawie nie zawiedzie. Bardzo lubię opakowania kaw od tej palarni. Minimalistyczne, czytelne i mimo że sama palarnia pochodzi z Niemiec to... więcej
Jeśli nie kawa, to co? Zielona herbata!

Jeśli nie kawa, to co? Zielona herbata!

20-11-2017
Niebywała jak na mnie recenzja przypadła mi w zaszczycie.  Podzielę się z Wami opinią o herbacie. Gdyby ktoś był zdziwiony – nie piję tylko kawy!;) Półka z herbatami jest u mnie nie mniej pokaźna, po prostu mniejszą miłością darzę ten napar. Herbata marki English Tea Shop bo o... więcej
Kawa Sitio Sertaozinho z niemieckiej palarni Fjord – recenzja

Kawa Sitio Sertaozinho z niemieckiej palarni Fjord – recenzja

29-10-2017
Tym razem w moje małe łapki wpadły ziarenka Brazil Sitio Sertaozinho wypalone w berlińskiej palarni Fjord Coffee. Mimo, że nie jestem fanką kaw brazylijskich, opakowanie obiecuje tak wiele, że z dziką chęcią otworzyłam paczkę. A co mnie tak skusiło? Po pierwsze sposób obróbki –... więcej
It’s a cupping time! - oceń jakość i smak kawy w domu.

It’s a cupping time! - oceń jakość i smak kawy w domu.

20-10-2017
Ze wszystkich warsztatów kawowych zawsze najbardziej problematyczne w kwestii teorii były te o cuppingu. Zasadniczo, będąc przeciętnym kawoszem nie interesuje Cię co to cupping, ani do czego służy. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, skąd te szumne opisy na paczkach z kawą?:... więcej
Kawa Buna Dimaa – do kawiarki czy do dripa?

Kawa Buna Dimaa – do kawiarki czy do dripa?

21-09-2017
Druga recenzja jaka wyjdzie spod mojej ręki dotyczyć będzie kawy z niemieckiej palarni, o której ostatnio było nieco głośniej, a to dlatego, że była ona organizatorem First Chemex Championships – zawodów, które odbyły się na początku września w Berlinie. więcej