Czytelnia

Odmiany kawy

Odmiany kawy

21-05-2018
Nikogo nie dziwi, gdy robiąc poranne zakupy ma możliwość wyboru z kilkunastu odmian jabłek, a każda z nich smakuje inaczej, różni się też od siebie wyglądem. Często jest również tak, że te rzadkie odmiany są zdecydowanie droższe. Podobnie jest z kawowcem – przystosował się on... więcej
Kawa czarna, kawa biała?

Kawa czarna, kawa biała?

04-05-2018
Skłamię, jeśli powiem, że nigdy nie słyszałam w kawiarni od gości przeprosin, że piją kawy z mlekiem. Nie mniej często do mych uszu dobiegają słowa, że kawa z mlekiem jest nudna i tylko czarny napar jest godny uwagi. Oczywiście zachęcam do sprawdzenia jak smakuje dobra, czarna... więcej
Zaparz idealną kawę w domu i w plenerze! Saszetki Guulcafe.

Zaparz idealną kawę w domu i w plenerze! Saszetki Guulcafe.

30-04-2018
Zaczęło się dawno temu od przenośnych papierowych dripów firmy kalita. Ta bardzo intuicyjna konstrukcja pozwala na zaparzenie około 200ml kawy. Jedyne o czym trzeba pamiętać to przygotowanie wcześniej zmielonej kawy. I można by pomyśleć, że na tym temat papierowych dripów się... więcej
Jak zacząć przygodę z kawą… wspomnienia baristy:)

Jak zacząć przygodę z kawą… wspomnienia baristy:)

12-04-2018
Każdy ma jakieś wspomnienia związane z kawą. Moje wiążą się z popołudniowym rozwiązywaniem krzyżówek przez rodziców i pitej przy tym taniej, czarnej, fusiastej kawie. Już wtedy bardzo chciałam pić tę kawę razem z nimi jako oznakę dorosłości… Gdy nieco już wydoroślałam,... więcej
Jak smakuje ta kawa!? – czyli sensoryka w domu.

Jak smakuje ta kawa!? – czyli sensoryka w domu.

14-03-2018
Smak dojrzałych truskawek jest chyba rozpoznawany przez każdego. Wiele osób kojarzy też kompot z rabarbaru i jabłek. No i oczywiście czekolada- kto nie zna czekolady czy to gorzkiej czy mlecznej. A teraz musicie mi uwierzyć, że znajdziecie to również w kawie! Gdy myślimy o jednym z... więcej
Jak przygotować najlepsze espresso?

Jak przygotować najlepsze espresso?

20-02-2018
Nic tak bardzo nie kojarzy się nam z Włochami jak espresso. Ja też mam takie skojarzenia. Trzeba jednak zauważyć, że kawa ta to nie wymysł Rzymian i nie jest tak stara nawet jak czasy Cezara. Ten krótki, esencjonalny wywar z kawy powstał dopiero w XIX wieku gdy wiedza i technika... więcej
Kawa z Gwatemali? Spróbuj Finca Wipoj! Recenzja

Kawa z Gwatemali? Spróbuj Finca Wipoj! Recenzja

24-01-2018
Nowa recenzja jest dla mnie prywatnie dość interesująca, gdyż sama sugerowałam wybór tej palarni. Tym bardziej ciekawa byłam czy nic mnie w otrzymanej kawie nie zawiedzie. Bardzo lubię opakowania kaw od tej palarni. Minimalistyczne, czytelne i mimo że sama palarnia pochodzi z Niemiec to... więcej
Jeśli nie kawa, to co? Zielona herbata!

Jeśli nie kawa, to co? Zielona herbata!

20-11-2017
Niebywała jak na mnie recenzja przypadła mi w zaszczycie.  Podzielę się z Wami opinią o herbacie. Gdyby ktoś był zdziwiony – nie piję tylko kawy!;) Półka z herbatami jest u mnie nie mniej pokaźna, po prostu mniejszą miłością darzę ten napar. Herbata marki English Tea Shop bo o... więcej
Kawa Sitio Sertaozinho z niemieckiej palarni Fjord – recenzja

Kawa Sitio Sertaozinho z niemieckiej palarni Fjord – recenzja

29-10-2017
Tym razem w moje małe łapki wpadły ziarenka Brazil Sitio Sertaozinho wypalone w berlińskiej palarni Fjord Coffee. Mimo, że nie jestem fanką kaw brazylijskich, opakowanie obiecuje tak wiele, że z dziką chęcią otworzyłam paczkę. A co mnie tak skusiło? Po pierwsze sposób obróbki –... więcej
It’s a cupping time! - oceń jakość i smak kawy w domu.

It’s a cupping time! - oceń jakość i smak kawy w domu.

20-10-2017
Ze wszystkich warsztatów kawowych zawsze najbardziej problematyczne w kwestii teorii były te o cuppingu. Zasadniczo, będąc przeciętnym kawoszem nie interesuje Cię co to cupping, ani do czego służy. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś, skąd te szumne opisy na paczkach z kawą?:... więcej
Kawa Buna Dimaa – do kawiarki czy do dripa?

Kawa Buna Dimaa – do kawiarki czy do dripa?

21-09-2017
Druga recenzja jaka wyjdzie spod mojej ręki dotyczyć będzie kawy z niemieckiej palarni, o której ostatnio było nieco głośniej, a to dlatego, że była ona organizatorem First Chemex Championships – zawodów, które odbyły się na początku września w Berlinie. więcej
Jak wybrać najlepszą kawę do domu?

Jak wybrać najlepszą kawę do domu?

25-08-2017
Przepraszam…  Tak! Nie przesłyszeliście się…  Przepraszam, bo nie powiedziałam Wam dotychczas o najważniejszym! Opisywałam Wam jak parzyć kawę różnymi metodami, jak ważna jest grubość mielenia i temperatura wody… ale ani słowem nie wspomniałam na co zwrócić uwagę... więcej
Najlepsza kawa z San Escobar? Recenzja

Najlepsza kawa z San Escobar? Recenzja

17-08-2017
San Escobar – już sama nazwa wywołuje uśmiech na twarzy, a wtedy czytamy: „ziarna kawy zrywane w Brazylii, z drzew pochodzących z San Escobar”. Dzięki tym szczegółom pierwsze spotkanie odbywa się w dobrym nastroju, z lekką głupawką i z dziką ciekawością więcej
Kawa After Party – klasyczna Etiopia? Recenzja

Kawa After Party – klasyczna Etiopia? Recenzja

08-08-2017
Kawy z Ethiopii zawsze do mnie przemawiają. Są tak podobne, a zarazem tak różne od siebie. Uwielbiam ich subtelność i cechy charakterystyczne. To że każda ma w sobie coś, co sprawia, że jest „tą” wyjątkową Ethiopią. Nazwa „After Party” zapowiada świetną zabawę, a fakt... więcej
Kawa Kenia Gatomboya z palarni Wroasters – recenzja

Kawa Kenia Gatomboya z palarni Wroasters – recenzja

13-07-2017
To jest ten dzień, gdy powstaje pierwsza recenzja kawy pisana przeze mnie, która ujrzy światło dzienne. Niemniej miło mi, że dotyczyć ona będzie polskiej palarni i to takiej, z którą mam na co dzień styczność w pracy. Zaczynamy przygodę po świecie kawy od Kenii Gatomboya z... więcej
Sprytny dripper? – Clever dripper!

Sprytny dripper? – Clever dripper!

29-06-2017
Clever dripper to rodzaj drippera (jak sama nazwa wskazuje) wykonanego z tworzywa sztucznego. Wyróżnia się posiadaniem podstawki i przykrycia oraz co najważniejsze – specyficznym rozwiązaniem związanym z przepływem kawy. Płyn bowiem zostanie wypuszczony przez zaparzacz tylko wtedy, gdy... więcej
Kawiarka – jak wybrać odpowiednią?

Kawiarka – jak wybrać odpowiednią?

14-06-2017
Myśląc o aromatycznym espresso, większość z nas oczyma wyobraźni widzi kawę przygotowaną w nowoczesnym ekspresie ciśnieniowym o mocy kilkunastu barów. Jednak nie wszyscy mają możliwość zakupu zaawansowanego (i drogiego) urządzenia do parzenia kawy. Idealnym i optymalnym... więcej
Odpowiednie zmielenie ma duże znaczenie!

Odpowiednie zmielenie ma duże znaczenie!

08-06-2017
O co chodzi z tym mieleniem? Pewnie nie raz w duchu lub i na głos o to pytaliście… Co więcej, pewnie zastanawia Was czemu niemal w każdym moim tekście znajdziecie zdjęcie ze wskazaniem grubości przemiału. Jeżeli wśród Was jest ktoś komu nie robi to różnicy, albo kupuje już... więcej
Sposób na upał? Naturalny napój energetyczny - Cold brew!

Sposób na upał? Naturalny napój energetyczny - Cold brew!

31-05-2017
Zauważyliście, że przyszła w końcu wiosna a w sumie nawet lato? Mnie to nieco zaskoczyło, szczerze mówiąc. Na szczęście szybko znalazłam sposób na upały, sposób na znużenie, sposób na napój energetyczny. Ba! Sposób na lato - cold brew ! Cold brew to nic innego jak kawa... więcej
Poznaj zupełnie nowy sposób parzenia kawy. It’s American Press!

Poznaj zupełnie nowy sposób parzenia kawy. It’s American Press!

23-05-2017
Nareszcie mamy piękna pogodę, kto by siedział w domu. Pobudka, śniadanie, szybka kawa i na słońce. Tak wyglądało kilka moich ostatnich dni. Waszych pewnie też. Wertując szafki w celu inspiracji znalazłam idealna metodę na błyskawiczną kawę dla siebie i dziś właśnie o niej... więcej